CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 24 Temmuz Basın Özgürlüğü Mücadele Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamasında 15 yıllık AKP iktidarının basın özgürlüğünü tamamen yok ettiğini belirten Ağbaba, “Geldiğimiz yer, darbe dönemlerinden bile daha kötü noktadadır. Basın mensupları  2017 Türkiye’sinde '80' li yılları arar oldu” dedi.

'MEDYAYA AYAR VERİLMEK İSTENİYOR'

İktidarın “sansürcü zihniyetini” 15 yıl boyunca gittikçe arttırdığını belirten Veli Ağbaba, açıklamasında “Türkiye, AKP iktidarı ile birlikte her geçen gün basın özgürlüğü sıralamasında koşar adım geriye gitmiştir. Türkiye’de özgür basın susturulmuş ve iktidarın saldırılarının hedefi haline gelmiştir. Gazetecilere yönelik sayısız hakaretler, tehditler, davalar, üst düzey gazetecilere doğrudan gönderilen talimatlar ve sansür uygulamaları gibi yollarla medyaya ayar verilmektedir” ifadelerine yer verdi.

'BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ SIRALAMASINDA EN SONLARDAYIZ’

“Basına doğrudan ve açıktan müdahale eden otoriter bir iktidarın varlığında basın özgürlüğünden bahsetmek mümkün değildir” diyen CHP’li Ağbaba, “Gazetecileri potansiyel terörist olarak yaftalayan AKP zihniyeti, aslında özgür basın üzerinde terör estirmektedir. Tüm dünyadaki tutuklu gazetecilerin üçte biri maalesef Türkiye hapishanelerinde. 2003’te “Demokrasinin vazgeçilmez koşullarından biri de bağımsız ve özgür basındır” diyen Recep Tayyip Erdoğan’a, Türkiye’nin 2017’de basın özgürlüğü sıralamasında en sonlarda olduğunu bir kez daha hatırlatmak gerekiyor” dedi.

110 MEDYA KURUMU KAPATILDI, 2 BİN 500 GAZETECİ İŞSİZ KALDI

“20 Temmuz darbesi ve 1 yıldır uygulanan OHAL ile birlikte muhalif tüm düşüncelere, gazetelere, televizyonlara, dergilere, yayınevlerine kelepçe takılmak istendi” diyen Veli Ağbaba, OHAL’in 1. yılında 157 gazetecisi cezaevinde olan, 110 medya kuruluşu kapatılmış, 2 bin 500 gazetecisi işsiz kalmış, Basın Özgürlüğü Endeksi’nde 180 ülke arasında 155. sıraya düşmüş bir Türkiye tablosu ile karşı karşıya kalındığını ifade etti.

'CUMHURİYET YAZARLARINA DAYANIŞMA DUYGULARIMIZI İLETİYORUZ'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, açıklamasının sonunda “24 Temmuz’da tüm demokrasi güçlerini bu karanlık tabloya karşı mücadeleye çağırıyor, aynı gün aylardır haksız ve hukuksuz bir şekilde cezaevinde tutulan ve ilk kez mahkemeye çıkarılacak olan Cumhuriyet gazetesi yazar, çizer ve yöneticilerine dayanışma duygularımızı iletiyorum” dedi.