Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk ve Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın milletvekillikleri, "devamsızlık" gerekçesiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda yapılan oylamayla düşürüldü.

BBC Türkçe'nin haberine göre, HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, vekilliğinin hukuki olmayan gerekçelerle düşürüldüğünü savunarak, vekilliğinin düşürülmesinin kendisi için sürpriz olmadığını söyledi.

Şu anda yurt dışında bulunan Sarıyıldız, "Vekilliğimizin düşürülmesi bizi şaşırtan bir sonuç değil. Türkiye'ye yazık oluyor, Türkiye'deki insanlara yazık oluyor çünkü siyasetin tamamen tüketildiği, salt bir despotun ağzından çıkan sözlerin kanun hükmünde olduğu bir toplum ayakta duramaz. Büyük bir parçalanma ve kaos yaşar. Çünkü şimdiden Türkiye yalnızlaşmaya başladı" dedi.

Sarıyıldız, kendileri dışında başka arkadaşlarının da milletvekilliklerinin "hukuki olmayan gerekçelerle" düşürüldüğünü belirterek, olağanüstü hal koşulları altında "her şeyin zorla ve baskıyla yapılmaya" çalışıldığını da sözlerine ekledi.

Öztürk ve Sarıyıldız hakkında Kasım ayında yürütülen "terör soruşturmaları" kapsamında ifade vermeye gitmedikleri için gözaltı ve yakalama kararı bulunuyor.

Haziran ayında, Öztürk ve Sarıyıldız'ın üç ay içinde Türkiye'ye dönmeleri çağrısı yapılmış, aksi halde vatandaşlıktan çıkarılacakları duyurulmuştu.

TBMM iç tüzüğü gereğince bir kişinin milletvekilliğinin düşürülmesi için salt çoğunluk olan 276 oya ulaşılması gerekiyor.

Sarıyıldız ve Öztürk'ün milletvekilliğinin düşürülmesiyle TBMM'nin üye sayısı 546 oldu.

Daha önce de HDP Van Milletvekili Figen Yüksekdağ ile HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan'ın milletvekilliği, haklarındaki kesinleşmiş yargı kararı nedeniyle düşürülmüştü.

Böylece, HDP'nin milletvekili sayısı 55 oldu.