Van, Dersim, Siirt ve Mardin belediyelerine kayyım atandı.

Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ün yerine Mardin Valisi Mustafa Yaman getirildi.

Tutuklanan Siirt Belediye Başkanı Tuncer Bakırhan'ın yerine Siirt Vali Yardımcısı Ceyhun Taşkın Belediye Başkan Vekili oldu.

Van Valisi İbrahim Taşyapan da Van Büyükşehir Belediyesi'ne kayyım atandı.

Sabaha karşı tutuklanan Dersim Belediye Başkanı Mehmet Ali Bul da görevden uzaklaştırıldı ve yerine Vali Yardımcısı Olgun Öner getirildi.

AHMET TÜRK: 'BİZİ ASLA SİNDİREMEZLER'

Görevden alınarak yerine kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk, bu tür yöntemlerle sindirilmelerinin mümkün olmadığını belirterek, “12 Eylül’de ve 90’larda sonuç alamadılar, şimdi asla alamazlar” dedi.
 
AKP ve Saray'ın toplumda şok etkisi yaratarak halkı sindirmeye çalıştığını savunan Ahmet Türk şöyle devam etti: “Bu tür şok saldırılar ve baskılarla toplumu sindirmek istiyorlar, ancak Kürt halkı bu tür saldırılara cevap verecek ve boşa çıkartacak örgütlülüktedir”
 
Ağır bir baskı ve saldırı süreci ile karşı karşıya olduklarını ifade eden Ahmet Türk,  her ne pahasına olursa olsun mücadeleye devam edeceklerini  ve direneceklerini söyledi.

DBP'DEN AÇIKLAMA: AKP KENDİNE BİAT ETMEYEN KESİMLERE SAVAŞ AÇTI

Demokratik Bölgeler Partisi,yazılı bir açıklama yaparak, belediyelere kayyım atanmasına tepki gösterdi.

DBP'den yapılan açıklamada AKP'nin kendine biat etmeyen ve teslim olmayan başta Kürt halkı ve kurumları olmak üzere ülkeden ne kadar farklı düşünen ve muhalif olan çevreler varsa hepsine savaş açtığı ifade edildi.

Belediyelere hukuksuz bir şekilde el konulduğu kaydedilen açıklamada şöyle denildi:

"AKP ve hükümetinin irade kırmaya ve teslim almaya yönelik geliştirdiği bu hukuk ve yasalardan yoksun saldırıları 12 Eylül darbe dönemi uygulamalarını dahi aşmıştır. AKP hükümeti her fırsatta halk iradesi ve seçilmişliği ile övünürken halkımızın en zor şart ve koşullarda büyük emeklerle seçimlerde elde ettiği belediyelerimize yönelik gasp edilerek el konulması, halkımızın iradesine yönelik en büyük saygısızlıktır. Aslında AKP, aralarında Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerimizin de olduğu 4’ü fiili kayyım olmak üzere 37 belediyemizde demokratik seçim yöntemleriyle kazanma şansını kendisinde görmediği için hukuksuz bir şekilde el koymuştur."

'HALKIMIZ DİRENİŞLE CEVAP VERECEK'

DBP, açıklamasının sonunda ise şu ifadelere yer verdi:

"Bugün belki asker-polis zoruyla belediyelerimize el konulabilir fakat AKP hükümeti bu belediyeleri ancak işgal edebilmiştir. Hiçbir biçimde halkımızı yönetemez ve temsil edemez. Halkımız zaten yaşanan bu baskı ve işgal anlayışına karşı 10 yıllardan beri direniyor ve mücadele ediyor. Bugün de bu saldırı ve baskılar bize geri adım attıramaz. Olsa olsa daha çok mücadele ve direnme gerekçelerimizi arttırır ve büyütür. AKP ve Saray hükümetinin savaş politikaları her ne biçimde olursa olsun, halkımız bu işgal saldırılarına karşı eskiden nasıl teslim olmayıp direndiyse bugün de direnerek cevap olacaktır."