Trabzon'un Çaykara ilçesinden 51 yıl önce Van'ın Özalp ilçesine bağlı Yeni Emek ve Dönerdere köylerine yerleşen Laz yurttaşlar, 51 yıldır Kürtlerle birlikte ortak bir yaşamı inşa ediyor. Yeni Emek Mahallesi'nde 75 aile, Dönerdere Mahallesi'nde ise 35 aile yaşıyor. Lazların Van'daki nüfusları ise 400 civarında. Her 2 mahallede bulunan Lazların neredeyse tümü Kürtçe biliyor ve Kürtçe kendini ifade edebiliyor. Bir bölümü Kürt, diğer bölümü ise Laz olan Dönerdere'de muhtar her seçimde değişiyor. Kürt ve Laz ihtiyar heyetleri seçimler öncesi bir araya gelerek, o yıl kimin seçileceğine karar veriyor. Kürtler ve Lazlar yıllardır bu sistemi devam ettiriyor. Mahalle meydanında toplanan Laz yurttaşlar, seçimlerle ilgili hararetli bir tartışma yürütüyor. Sohbetin temel konusu ise HDP'nin barajı aşıp aşamayacağı.

'HDP'YE YÖNELİK SALDIRILARI KESİNLİKLE KABUL ETMİYORUZ'

DİHA'dan Adnan Bilgen'in haberine göre; Kasım Şahin adlı Laz yurttaş, 51 yıl önce o zaman köy şimdi ise mahalle olan Yeni Emek'e yerleşmiş. Ailesinin neredeyse tamamı bu köyde. Çocukları ise bu köyde doğup büyümüş. Bir çok kişinin köyden göç ederek batı illerine gittiğini, gençlerin çoğunun da yine köyden başka illere gittiklerini ifade eden Şahin, "Siz neden gitmediniz?" sorusuna, "Şu aşağıda bir mezarlık var. Benim gideceğim tek yer orası. Ben köyümü seviyorum ve burada ölmek istiyorum" diyor. 50 yıldır Kürtlerle birlikte barış ve huzur içerisinde yaşadıklarını söyleyen Şahin, yaşadıkları süre boyunca hem Kürtçe öğrendiklerini, hem de kendi kültürlerini yaşattıklarını belirtti. Kürtlerle hiçbir sıkıntı yaşamadıklarını ve çok iyi ilişkilerinin olduğunun altını çizen Şahin, "İki kardeş gibi birlikte yaşıyor ve birlikte üretiyoruz. Bundan sonra da aynı şekilde bir arada yaşamak istiyoruz" diye anlatıyor. Son dönemlerde HDP'nin seçim bürolarına yönelik birçok ilde gelişen saldırılara da değinen Şahin, "Buna çok kızıyorum. Yaşananlar tamamen kasıtlı provokasyondur. Hepimiz bu toprakların ortak sahibiyiz. Bu nedenle bu tür olayları kesinlikle doğru bulmuyor, kabul etmiyoruz" diyor. 51 yıldır hiçbir seçimde, herhangi bir partiye oy verme noktasında bir baskı ve sıkıntı yaşamadıklarını dile getiren Şahin, köyde herkesin özgür iradesiyle sandık başına gittiğini ve oyunu istediği partiye verdiğini belirtiyor.

'HDP'NİN VAATLERİNE BEĞENİYOR VE BARAJI AŞMASINI İSTİYORUZ'

Köylülerden Sadık Toprak ise hükümetin kendilerinin hiç bir sorunuyla ilgilenmediğini söyleyerek, "Oy istiyorlar, oy veriyoruz. Bir daha bize geri dönmüyorlar ve hatırımızı sormuyorlar. Bizim burada ki tek temsilcimiz belediyedir. Bizim için valilikte, kaymakamlık da, belediyedir. Çünkü bize hizmet eden tek kurum bu. Partiler sorunlarımızı dinlemeli" diye konuşuyor. Köylülerinin günden güne yoksullaştığını dile getiren Şahin, mazotun litresini 4 liraya aldıklarını ama buğdayı neredeyse bir litre su fiyatına sattıklarını anlatıyor. Vergilerin mutlaka kaldırılması ve çiftçileri destekleyici politikaların geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Şahin, vaatlerini en gerçekçi buldukları partinin HDP olduğunu söyledi. Toprak, "HDP bizim için çok önemli bir parti. Vaatlerini beğeniyor ve barajı aşmasını istiyoruz. Her kesimin mecliste bir temsilcisi var. Kürtlerin de mutlaka temsilcilerinin mecliste olması gerekiyor. Televizyondan sürekli izliyoruz. HDP ilk kez bu kadar heyecanlı bir seçim geçiriyor" diyor.

'SAYIN DEMİRTAŞ'I DA, VAATLERİNİ DE BEĞENİYORUZ'

Belediye seçimlerinde HDP'ye köylerinden yüzde 25-30 civarı oy çıktığını, bu seçimlerde ise bu oranın daha da yükseleceğini dile getiren Toprak, "Bizim buradaki tek muhatabımız ve sorun çözücümüz HDP'dir. Bu seçimlerin huzur içerisinde geçmesini istiyoruz. HDP'ye batı illerinde yapılan saldırıları kesinlikle kabul etmiyoruz. Devletin herkesin özgürce oy vermesi ve propagandasını yapması için görev alması gerekiyor. Bizler 50 yıldır burada hiçbir ırkçı saldırıyla karşılaşmadık. Batı illerinde yaşayan insanların da bununla karşılaşmamasını istiyoruz" diye konuşuyor. Toprak, "Sayın Demirtaş'ın vaatlerini çok beğendik. Kendisini de beğeniyoruz" diyor.

Dönerdere Mahalle sakinlerinden Abdullah Şahin ise "HDP'ye yapılan saldırıları yanlış buluyor ve demokratik tepki olarak görmüyoruz. Bu tür saldırılar sıkıntı yaratıyor. Bu durum hem bize hem de tüm topluma zarar veriyor" ifadesinde bulunuyor.