Gezi eylemleri sırasında Başbakan Erdoğan’la görüşen heyette yer alan Doç. Dr. İpek Akpınar konuştu. Akpınar, Başbakan’ın görüşmede “Sorumluları ofisime çağırdım, azarladım. Vali’yi ağlattım” dediğini söyledi.

Vatan gazetesinin haberine göre; Gezi eylemlerinin yayılması üzerine Başbakan Erdoğan, geçtiğimiz yıl 12 Haziran’da AKP Genel Merkezi’nde öğrenci, akademisyen ve STK temsilcilerinin oluğu bir heyeti ağırlamış, şikayet ve taleplerini dinlemişti. ABD’li New York Times gazetesinin Türkiye ve Başbakan Erdoğan analizinde o toplantıdaki ayrıntılara dikkat çekildi. Analize göre Başbakan görüşmeye katılanlara, “Merak etmeyin. Sorumluları ofisime çağırdım ve azarladım. Onları ağlattım” demişti.

İşte AKP Genel Merkezi’nde 6 saat süren o toplantıya katılan isimlerden olan İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İpek Akpınar, o gün yaşananları anlattı:

“Başbakan’ın azarladığını söylediği kişinin İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu olduğuna işaret ettiğini algıladık. Başbakan, yereldeki en üst yetkili, bürokrata işaret etti. Başbakan, ‘Sorumluları ofisime çağırdım, azarladım. Ben burada Vali’yi ağlattım, müsterih’ olun dedi. Bizzat ifade etti Başbakan.”

'GÜLER ODADAN ÇIKTI'

“Toplantıda Hüseyin Çelik, Muammer Güler, Suat Kılıç ve Başbakanlık Müsteşarı da vardı. O dönem İçişleri Bakanı olan Muammer Güler’in toplantıya katılmasına tepki verdik. Yüksek sesle, ‘Benim öğrencilerimi darp eden teşkilatın başındaki bir bakanın burada olmasını kabul etmiyorum’ dedim. Güler, odadan çıktı. Hükümet Sözcüsü Hüseyin Çelik yanıma gelerek, öğrencilerin darp edilmesi konularında en net bilgilerin Muammer Güler’den öğrenilebileceğini belirterek, ‘Uygun görürseniz toplantıya çağıralım’ dedi. Biz de kabul ettik.”

'BEN YAKTIRTMADIM'

“Başbakan, ‘Olayların bu kadar büyüyeceğini tahmin edemedik. Hatta ilk 3 gün önemsemedik. Gezi Parkı meselesinin bu kadar geniş çaplı bir gösteriye dönüşeceğini öngöremedik. Bana da yeterince bilgi ve olayların ciddiyeti aktarılmadı. Çadırların yakılması emrini veren ben değilim. Ben üçüncü gün öğrendim ben emir vermedim’ ifadelerini kullandı..”

VALİ MUTLU'DAN İLGİNÇ CEVAP

New York Times Gazetesi'nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Gezi Parkı olayları ile ilgili "Merak etmeyin sorumluları ofisime çağırdım, azarladım. Onları ağlattım" sözleri üzerine ağlayan kişi olduğu iddiaları ortayla atılan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Vali Mutlu; "Ağlayan siz misiniz ?" sorusuna, "Ben de basından okudum. Sayın başbakanımızın valimiz şeklinde bir değerlendirmesi yok. İlgililer şeklinde var. Bazı medya organlarında bugün valimiz şeklinde değerlendirilmiş" dedi.

Gezi Parkı sürecinde çeşitli zamanlarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile muhtelif görüşmeleri olduğunu söyleyen Vali Mutlu, "Peki ağlayan ilgili kimdi" sorusuna, "O kadar ayrıntısına girmem" diye cevap verdi.