Uluslararası Kürt Sosyal Kurumlar Birliği ve Rusya Stratejik Araştırma Enstitü (RISI) tarafından düzenlenen Uluslararası Kürt Konferansı, Moskova'da başladı.

Bu yıl "IŞİD'e Karşı Uluslararası Mücadele Koalisyonun Kurulma Perspektifi" ile yapılan konferans, Rusya Stratejik Araştırmalar Enstitüsü konferans salonunda yapıldı.

Konferansa katılan Adil Rusya Partisi Genel Başkanı Sergey Mironov, yaptığı konuşmasında "ABD'yi kendi çıkarından başka halkların ulusal çıkarlarını hesaba katmamakla" suçladı. Mironov, PYD için ise "Varlığıyla Suriye sorununa demokratik çözümün mümkün olduğunu güçlendiriyor" dedi.

Konferansa Rojava’dan PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah ve Kobani Kantonu Yürütme Meclisi Başkanı Enwer Muslim, DTK Eşbaşkanı Selma Irmak, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı ve HDP Dış İlişkiler Sorumlusu Nazmi Gür, Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) üyesi Salahattin Soro, İşxan Ankosi ve Cemal Şamoyan, Rusya Kürtleri Ulusal ve Kültürel Federal Otonomi Başkanı Ferhat Patiyev, Adil Rusya Partisi Başkanı Sergey Mironov ile çok sayıda siyasetçi, diplomat, Ortadoğu, Kafkas ve Asya konusunda uzman siyaset bilimciler katıldı.

'BU SÜREÇTE KÜRTLERİN ÖNEMLİ BİR ROLÜ VAR’           

Rusya Stratejik Araştırma Enstitü (RISI) Direktörü Leonid Petroviç konuşmasında Ortadoğu'da yeni bir süreçten geçildiğine değinerek "Bu yeni süreçte Kürtlerin önemli bir rolü var. Bunun için konferansımızda, hem bölge hem de Kürtlerin stratejik konumuna ilişkin değerlendirmelerde bulunacağız" dedi.

ABDULLAH: AMACIMIZ SURİYE’NİN DEMOKRATİKLEŞTİRİLMESİ     

PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah ise “Kanton sistemini kurarken, hiçbir zaman Suriye’nin parçalanmasına önayak olmayı düşünmedik. Amacımız Suriye’nin demokratikleşmesi ve tüm halkların kendi kimlikleriyle kendilerini ifade etmesidir,” dedi.

‘AMERİKA GİTTİĞİ HER YERDE BİR ENKAZ BIRAKIYOR’

Adil Rusya Partisi Başkanı Sergey Mironov ise Rusya'nın Suriye müdahalesinden dolayı rahatsız olan güçlerin olduğunu söyleyerek, şunları söyledi:

"Ortadoğu'daki son gelişmeler herkesi çok ciddi anlamda etkiledi. Özellikle de bu coğrafyada yaşayan halkları çok etkiledi. Amerika kendine göre Suriye'nin kaderini belirleyecek kararlar alıyor. Bu kararları alırken de kimsenin görüşüne başvurmuyor. Fakat gelinen noktada aldığı bu kararların ne kadar yanlış olduğu ortaya çıktı. Ayrıca Amerika kendi çıkarı doğrultusunda hareket ettiği gibi halkların ulusal çıkarlarını hiç hesaba katmıyor. Zaten şuan bölgenin içinde bulunduğu nokta bu duruşumuzu doğruluyor. Ayrıca Amerika gittiği her yerde bir enkaz bırakıyor.

Vlademir Putin, BM Genel Kurulu'nda Rusya'nın yaklaşımını çok açık bir şekilde değerlendirdi. Artık Rusya'nın da bölgede olup bitenlere artık sesiz kalmayacağını dile getirdi.

'ABD VURULMASI GEREKEN YERLERİ VURMAYARAK IŞİD’E YARDIM EDİYOR’ 

ABD'nin bölgede çok önemli askeri üsleri var. Amerika bölgede zayıflayarak bölgedeki konumunun zayıflayacağından endişeleniyor. Amerika'nın vurduğu yerler de onun işine yaramayan yerlerdir. Oysa asıl vurulması gereken yerleri vurmayarak IŞİD'e yardım ediyor.

Suriye ve bölgede yaşayan halklar konusunda tüm uluslararası güçlerin toplanıp, ortak karar alması gerekir. Bu konu bir devlete veya bir güce bırakılmayacak kadar önemli bir konudur. Putin, BM Genel Kurulu'nda bu konuda çok önemli değerlendirmeler yaptı. IŞİD'e karşı oluşturulan koalisyon, eğer üstüne düşen sorumluluğu yerine getirirse çok önemli işler yapacağını düşünüyorum. Tabii bu konuda Rusya'nın da etkisini dikkate almak gerek. Global güçler Rusya'yı kendileri için bir tehdit görüyor. Ama Rusya olmadan da uluslararası koalisyonun ne Suriye de ne de IŞİD'e karşı ekili olamayacağı da tüm güçler tarafından da bilinen bir gerçek.

'PYD'YE ÖNEMLİ BİR MİSYON BİÇTİK’       

Bu konferansta önemli kararların çıkacağına inanıyorum. Biz bütün sorunları özellikle IŞİD ile ilgili her türlü tehlikelere karşı ciddi önemlerin alınması gerektiği konusunda ciddi olduğumuzu artık herkesin bilmesi gerek.

Tabii Rusya'nın Suriye'ye müdahalesinden dolayı rahatsız olan güçler var. Tabii bunda Ukrayna örneğinde olduğu gibi yine Amerika yapıyor. Suriye'de biz, başından beri PYD'ye önemli bir misyon biçtik. PYD varlığıyla, Suriye sorununa demokratik çözümün mümkün olduğunu güçlendiriyor. IŞİD'e karşı biz herkesle oturmaya ve onlarla bu konu hakkında çalışma yapmaya hazırız." (Besta Nûçe)