İmralı’da BDP heyeti ile PKK lideri Abdullah Öcalan arasında yapılan görüşmelerden çarpıcı bilgiler çıktı.

Buna göre, hükümet, çözüm sürecinin ilerlemesini sağlamak için yeni adımlar atacak. Öcalan ile devlet heyeti arasında yapılan görüşmede karara bağlanan konular yaşama geçirilecek. Bu kapsamda, Öcalan’ın avukatları ile yeniden görüşmesi, uluslararası gözlemci gruplarının çözüm sürecine dahil edilmesi sağlanacak. Gazeteciler, sivil toplum  örgütleri temsilcileri ve akil insanlar heyetlerinin Öcalan’la görüşmesine de olanak sağlanabilecek.

İLK İŞARET SIRRI SÜREYYA ÖNDER'İN HEYETE ALINMASI

Milliyet'ten Namık Durukan'ın haberine göre; Öcalan’la devlet heyetinin İmralı’da yeniden görüşmesi, kesintiye uğrayan çözüm sürecine hız kazandırdı. Krizin giderilmesine yönelik ilk işaret, HDP Eşbaşkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in yeniden İmralı heyetine alınması ile verildi. Öcalan, bu konuda, “Bu durum yapıcı bir gelişme, olumlu bir gelişmedir ve bu tür müdahaleler yaşanmamalıdır” sözleri ile aktardı.

SİLAHSIZLANMA KONUSUNDA MÜTABAKATA VARILDI İDDİASI

İmralı’da Öcalan’la devlet heyeti arasında yapılan son görüşmede, örgütün silahsızlanması konusunda önemli oranda mutabakata varıldığı, örgütün bölgeden tamamen çekilmesini sağlayacak adımların bir bölümünün kısa sürede atılacağı iddia edildi.

ULUSLARARASI GÖZLEMCİ HEYET

Bu kapsamda, çözüm sürecine işlerlik kazandırılması için uluslararası gözlemci heyetinin oluşturulması fikri benimsendi. Bu oluşumla ilgili hemen harekete geçildi ve bir yabancı heyetin kısa süre önce İmralı’ya giderek Öcalan’la görüştüğü ileri sürüldü.

GAZETECİLERLE GÖRÜŞME İSTEĞİNE YEŞİL IŞIK

İmralı’da varılan mutabakatın en önemli ayaklarından olan gazetecilerle görüşme isteği de yakın zamanda gerçekleşebilecek. Bu konuda iki görüş üzerinde tartışma yapıldı. Önce iki gazetenin yazarının görüşmesi gündeme geldi. Ancak bu istek Öcalan ve BDP heyeti tarafından kabul edilmedi. Bunun üzerine köşe yazarları Abdülkadir Selvi ve Yıldıray Oğur gibi isimlerin de içinde yer aldığı, tüm gazetelerin genel yayın yönetmenleriyle bir araya gelinmesi görüşü benimsendi.