Samanyolu Haber TV'de yanınlanan Öğle Arası programına katılan BDP İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.

GERÇEĞİ ÖĞRENMEMİZ İÇİN GEREKLİ

Bir anda gündeme oturan Balyoz Davası'nda tutuklamalar beklenen tutuklamalar mıydı, sanıklar beklemediklerini söylüyorlar?

Ben gecikmiş olduğunu düşünüyorum. İlk Balyoz'la ilgili haberler çıktığında bu ülkenin aydınları suç duyurusunda bulundular,iddialar çok ciddiydi. Darbe çalışması yapan kişilerin ortaya çıkarılması gerçeği öğrenmemiz için gerekli. Bir rahatsızlık duyacaksak hukukun uygulanmamasından dolayı duymalıyız. Tutuklanma kararı bir mahkumiyet değil kendilerini savunabilirler.” şeklinde cevap verdi.

Tutuklamalara tepkiler nasıl yorumlanmalı?

Davayla ilgili üslup tartışmaları olabilir, asıl önemli olan içerik. Varsayalım ki siz simülasyon yaparken bile darbe yapacak, bu ülkenin kutsal yerlerine saldıracak yetkiyi nerden buluyorsunuz?

Çetin Doğan'ın eşinin “Onlar artık nemli odalarda makarna yiyecek yaşı geçtiler” tarzında açıklaması var, yargıçlar bunların yaşı geçmiş bırakalım diyebilirler mi?

Cezaevindeki menü nedir onu bilmiyorum ancak o nemli ortam tüm cezaevinde olanlar için geçerli. Biz yıllardan beri cezaevi şartlarının iyileştirilmesi için mücadele ediyoruz. Kaç yaşında olursanız olun hukuka uygun davranmanız gerekli. Hiç değilse kandil gününde doğru beyanda bulunmak, ahlaklı davranıp kamuoyunu yanıltıcı bilgilerden kurtulmayı becerebilmek lazım.

HALA DARBE HEVESLİLERİ VAR

Türkiye'de herkes darbelere karşı gözüküyor işin aslı sizce de böyle mi?

Susurluk'a bu işler fasa fiso diyenler vardı, şimdi ise Ergenekon'a fasa fiso diyenler var. Her taraftan kemikler çıkıyor, silahlar çıkıyor, JİTEM Albayları öldürdükleri insanları övüne övüne anlatıyorlar. Neden insanları yanımızda görmüyoruz? İnsanların ne söylediklerine değil ne yaptıklarına bakmak lazım. Suç olduğu için alenen darbe çağrısı yapamıyorlar. Ben ilk defa Nokta Dergisi'nde Sarıkız ve Ayışığı Darbe Planlarını gördüğümde mecliste araştırma önergesi verdim ve destek alamadım.

Ana muhalefet partisi darbecilere kalkan olmayı marifet zannediyor, tarih buna hükmünü verecektir. ‘Bu insanı ben tanıyorum, o çocuk iyi çocuktur’ lafları üzerinden hukuk olmaz. Bunlar çözüldüğünde Türkiye eşik atlayacaktır.

Halkı eyleme, isyana teşvik etmek, mahkemelere 50 bin kişi yığmaya çalışmak bütün bunların ben masumane olduğunu düşünmüyorum. Uyumakta olanErgenekon birimlerini harekete geçirme sinyali olarak değerlendiriyorum.

Gölcük Donanması'nda bulunan deliller olmasaydı bu tutuklamalar zor olurdu. Bu pervasızlığın çok şaşırtıcı olduğunu düşünüyorum. Sanki bu ülkede hukuk yok gibi davranmışlar. O yüzden Balyoz Darbe Planı çıktığında suç duyurusunda bulunan ülkenin onurlu aydınlarına birkez daha teşekkür etmek istiyorum. Ergenekon Davası, Balyoz Darbe Planı, Hrant Dink suikasti gibi olaylar birbiriyle bağlantılı. Bu davalar bir an önce sonlandırılmalı. Böylece demokrasiden hukuktan yana tavır alan Türkiye'nin geleceği aydınlanacaktır.” şeklinde konuştu.

Söyleşinin tamamı aşağıdaki videodan izlenebilir...

GAZETE 5