İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, Dicle Üniversitesi'nde yaşanan olaylara ilişkin İçişleri Bakanı Muammer Güler'in yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

Tüzel, 8 Nisan'da Dicle Üniversitesi'nde Hizbullahçı oldukları söylenen bir grubun okulda yapılmak istenen panel için fakülteye geldiğini ve çıkan tartışmalar sonucunda üniversite öğrencilerine bıçak, satır ve sopalarla saldırdığının yazılı ve görsel basına yansıdığını ifade etti.

POLİS ŞİDDETİ

Tüzel, polislerce saldırgan grubun okula giriş-çıkışlarının engellenmediği için saldırganlara ortam oluştuğuna dikkat çekerek, "9 Nisan Salı günü ise öğrencilere tekrar saldırılmasının üzerine çıkan olaylarda polis, öğrencilere orantısız güç kullanmış, helikopter destekli operasyon düzenlenmiştir. Olayları yatıştırmak üzere üniversiteye giden Demokratik Toplum Kongresi Eş Başkanı Aysel Tuğluk başından, biri ağır olmak üzere beş kişi de yaralanmıştır" diye kaydetti.

"BU GRUP HAKKINDA NE TÜR BİLGİLERE SAHİPSİNİZ?"

Tüzel, Bakan Güler'in yaşanan olaylara ilişkin şu soruları yanıtlamasını istedi:

-Üniversite toplantı salonları, aynı üniversitenin öğrencilerinin dışında, öğrenci olmayan kişilere/kurumlara etkinlik yapmak üzere veriliyor mu?

-Kutlu Doğum Haftası çerçevesinde üniversite binasında etkinlik yapmaya gelen gruptaki kişiler, üzerlerinde bulunan bıçak, satır, sopa gibi aletlerle üniversite binasına nasıl girmiştir?

-Provakatif grup yerine neden saldırıyı protesto eden üniversite öğrencisi binlerce gence polis şiddet uygulamıştır?

-Kolluk kuvvetleri tarafından sözde etkinlik yapmaya gelen grup neden kontrol altına alınmamıştır? Bu grubun kontrol altına alınması halinde sizce olaylar bu kadar büyür müydü?

-9 Nisan Salı günü, 'yurtsever' öğrencileri ikna etmek üzere okula giden Milletvekili Aysel Tuğluk, öğrencileri belediye ve özel otobüslere bindirdikten sonra, emniyet güçleri neden otobüslerin camlarını kırarak öğrencilere saldırmış, gaz bombası atmıştır?

-Emniyet güçlerinin saldırısı sonucu Aysel Tuğluk'un yaralanmasına kim sebep olmuştur? Bunlar hakkında ne işlem yapılmıştır?

-Dicle Üniversitesi'nde olaylar yaşanırken kendisine 'Mustazaflar Hareketi' denilen bir grup sosyal paylaşım ortamlarında Kürt ve Sosyalist öğrencileri bölgede yaşayan tarikatçı gruplara hedef göstermiş, halkı galeyana getirmeye çalışmıştır. Bu grup hakkında ne tür bilgilere sahipsiniz?

-Mustazaflar Hareketi hakkında gerekli yasal işlemler başlatılmış mıdır? 10 Nisan Çarşamba günü Fen Fakültesi önünde basın açıklaması yapmak isteyen üniversite öğrencilerine emniyet güçleri neden şiddet uygulamıştır?

-Kaç kişi gözaltına alınmıştır?

-Saldırılara eşlik ettiği öğrenilen kamu görevlileri hakkında idari/adli soruşturma başlatılmış mıdır?" (Yuksekovahaber)