Tutuklu bulunan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Bilgen, “16 Nisan’da referanduma sunulan paketle, ‘seçilmiş değil, atanmış hükümet’ modeli önerilmekte, Meclis’in denetim işlevi ciddi biçimde zayıflatılarak, bugünkünden daha kötü bir noktaya çekilmek istenmektedir” dedi. 

Cezaevinde tutulan Eş Genel Başkan Yardımcısı Ayhan Bilgen, “Milletin Meclis'i tutukluyken, halı ve mobilyayı gündem yapmak” başlıklı açıklama yaptı. Bilgen, yaptığı açıklamada, “Milletin Meclisi’nden beklentisi 7 yıldızlı koltuk ve halılar değil, Meclis-i Mebusan’ın mirası, 1920’nin ruhu ve evrensel demokrasi standartlarında iradesine sahip çıkmasıdır” dedi. 
Bilgen’nin yaptığı açıklama şöyle:

“Benzer örneklerini ancak İsrail, Mısır ve Azerbaycan gibi ülkelerde görebildiğimiz milletvekili tutuklanmalarına tepkisiz kalınması, Türkiye parlamento tarihine kara bir leke olarak düşmeye devam etmektedir. 

REFERANDUMA SUNULAN PAKETLE ATANMIŞ HÜKÜMET MODELİ ÖNERİLMEKTE 

Misak-ı Milli’nin kabulü sonrası 6 milletvekilinin tutuklanmasına tepki olarak 1876’da başlayan Meclisi-i Mebusan, 1920’de çalışmalarına ara vermiştir. Kurtuluş Savaşı’nda Mustafa Kemal’in Meclis Başkanı olarak bazı milletvekillerinin milletvekilliğinin düşürülmesi talebi genel kurulca reddedilmiştir. 16 Nisan’da referanduma sunulan paketle, artık ‘seçilmiş değil, atanmış hükümet’ modeli önerilmekte, Meclis’in denetim işlevi ciddi biçimde zayıflatılarak, bugünkünden daha kötü bir noktaya çekilmek istenmektedir.

Toplumda siyasete olan güveni artıracak olan, Meclis’in toplumsal sorunlara çözüm üretme kapasitesinin güçlendirilmesidir.

Mobilya, koltuk, halı tartışmaları ister muhalefet kulisine yapılsın isterse iktidar kulisine, sadece siyasete ve siyasetçiye olan saygınlığın daha da azalmasına hizmet edecektir.”