Halkların Demokratik Partisi'nin cezaevlerinde tutulan milletvekilleri, Meclis Başkanlığına önerge göndererek Anayasa değişiklik teklifi görüşmelerinin durdurulmasını istedi.

Tutuklu bulundukları için görüşmelere katılamayacaklarını ifade eden vekiller, bu durumun Anayasa'ya ve iç tüzüğe aykırı olduğunu ifade etti.

Gönderdikleri önergelerde, Anayasanın 80. maddesinde yer alan "TBMM üyeleri seçildikleri bölgeyi veya kendilerini seçenleri değil, bütün Milleti temsil ederler" hükmünü, Anayasanın 87. maddesinde yer alan "TBMM'nin görev ve yetkileri kanun koymak, değiştirmek ve kaldırmak (...) ve Anayasasının diğer maddelerinde öngörülen yetkileri kullanmak ve görevleri yerine getirmektir" hükmünü ve İçtüzük'ün Genel Kurul'da konuşma hakkını düzenleyen 61. maddesinde yer alan "Söz, kayıt veya istem sırasına göre verilir" hükmünü hatırlatan milletvekilleri, Anayasa değişikliği ile ilgili görüşmelerin durdurulmasını istedi.

HDP Eş Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu 12 milletvekili cezaevinde tutuklu bulunuyor.