Tutuklanan askerlerden Üsteğmen Gökhan B, olay yerinde daha önceden tanıdığı bir MİT’çinin Suriye’deki muhaliflere silah ve mühimmat götürdüklerini, TIR’ların açılması halinde hükümetin düşeceğini ve dünyayı ayağa kaldıracağını söylediğini anlattı.

Evrensel’de yer alan habere göre, Adana’da durdurulan MİT TIR’larıyla ilgili İstanbul’da tutuklanan askerlerin ifadelerinde olaya ilişkin detaylar ortaya çıktı. Mahkeme sorgusunda o gün yaşananları anlatan Gökhan B., olay yerinde Deniz Ateş isimli emekli binbaşı olan Reyhanlı MİT depolarından sorumlu kişiyi gördüğünü belirtti.

Ateş’in kendisine önceki ziyaretlerinde Suriye’deki silahlı unsurlara silah ve mühimmat desteği verdiklerini anlattığını ifade eden Üsteğmen Gökhan B, bunun yönetimini de sınırdaki askerleri arayıp Bükülmez sınır karakol askerlerinin sınırdan çekilmesini sağlayarak yaptıklarını söylediğini aktardı.

‘HÜKÜMET DÜŞER, DÜNYA AYAĞA KALKAR’

Ateş’in bu nedenle TIR’ları aramamaları gerektiğini söylediğini belirten Gökhan B, “Olay yerinde ismini Tuncay olarak söyleyen daha sonra Burak olarak öğrendiğim kişi bu faaliyetten kendisinin sorumlu olduğunu, bu TIR’ları açarsam hükümetin düşeceğini, dünyanın ayağa kalkacağını söyledi. Kendilerini yarım saat süre verilmesini, sınırın öbür tarafına TIR’ları bırakıp geleceklerini söyledi. Biz de olay adli vaka olduğu için yapamayacağımızı söyledik. Savcılığın talimatı olduğunu konuyu onunla halletmeleri gerektiğini söyledik.” dedi.

Oradakilerin üstlerinden talimat aldıklarını çatışma pahasına TIR’ları açtırmayacaklarını belirttiklerini söyleyen Gökhan B, orada bulunan Kırıkhan Başsavcısı’nın da bunu duyduğunu anlattı.

Bu gibi faaliyet çerçevesinde kendilerine MİT tarafından sevkiyat bilgisi verilmediğini vurgulayan Gökhan B, bildirilmiş olsaydı böyle bir olayın yaşanmamış olacağını kaydetti.

Bu TIR’ların kendilerinden sonra sınırı geçip bazı gruplara teslim edildiğini iki gün sonra öğrendiklerini anlatan Gökhan B, suçsuz olduğunu serbest bırakılmasını istedi.

Üsteğmen Gökhan B’nin avukatı da, olay tarihinde MİT’in silah sevkiyatıyla ilgili yetkisi bulunmadığını vurguladı.

MİT TIR’larıyla ilgili ihbarı yaptığı iddia edilen Astsubay Halil A. da, mahkemedeki savunmasında, TIR’larla ilgili ihbarı kendisinin yapmadığını kaydetti. O tarihte ihbarın yapıldığı belirtilen yer olmadığını söyleyen Halil A, bu durumun telefon görüşmeleri ve HTS kayıtlarıyla da anlaşılacağını savundu.

‘YARDIM MALZEMELERİ İSE BU NASIL CASUSLUK SUÇU?’

Halil A’nın avukatı ise, MİT’in böyle bir yetkisi bulunmadığını hatırlattı. “TIR’lardaki malzemeler yardım malzemesi ise bu nasıl casusluk suçu olacak, nasıl devletin gizli bilgileri olacak?” diye soran avukat, ihbarın müvekkiline ait olduğuna dair raporun kasıtlı olarak emniyetten alındığını söyledi.