Zaman gazetesi yazarı Mümtaz'er Türköne, cemaati hedef almakla suçladığı Başbakan Erdoğan'ı kızdıracak bir yazı kaleme aldı.

Zaman gazetesi yazarı Mümtaz'er Türköne'ye göre Başbakan Erdoğan, peşinen kaybettiği savaşı sürdürüyor. Türköne, Erdoağan'ın sert duruşunu pamuk gibi insanlara karşı gösterdiğini de belirtiyor:

"HÜKMEN MAĞLUP OLDU"

(...)Krizin henüz daha bir haftası geride kaldı. Hukuk yavaş işler ama sağlam işler. Başbakan, umutsuzca yağıp-gürleyerek sürdürdüğü savaşta "hükmen" mağlup oldu. "İmam-hatiplere bağış"tan, "barış sürecini sabote etme" argümanına, Halk Bankası'nın ekonomimiz için vazgeçilmez değerine kadar geliştirilen hiçbir gerekçe yolsuzluğu meşrû göstermeye yetmiyor. Hükümet kan kaybetmeye devam ediyor. Sadece vaziyete isim konulması zaman alacak"

CENGİZHAN ÖRNEĞİ

Cengiz Han'ın Yesevi müridlerini katlettiği halde bitiremediğini anlatan Türköne, savaşın sonunda neden partinin değil de cematin kazanacağının izahını da şu sözlerle yaptı:

"Siyasî iktidarlar, bir araya getirdikleri çıkar ortaklığı bitince dağılırlar. "Cemaat" bir gönüllüler hareketi ve gücünü "alma"ya değil "verme"ye dayandırıyor. İktidar baskısı, böyle yapıları dağıtmaya yetmez, tam tersine güçlendirir. Cengiz Han, Yesevî Dergâhı'nın müridlerinin kellelerinden koca tepeler yaptı, yine de o mübarek ocağın ateşini söndüremedi. Yolsuzluk batağına saplanmış bir hükümet, evrensel boyut kazanmış böyle bir sivil-gönüllü hareketin neresini budayabilir? "Budadı" diyelim, kendisine ne fayda sağlayabilir?"

"PAMUK GİBİ İNSANLAR"

Hocaefendi, Başbakan'a çareyi gösteriyor: "Aklan" diyor, "vahdeti temin et, vifak ve ittifak yollarını araştır". Başbakan ise, geçmişte darbecilere karşı sert duruşunu "bir tek geri adım atmayacağız" diye bu sefer pamuk gibi insanlara karşı gösteriyor. Siyaseti çöküyor, itibarı darmadağın oluyor. Peşinen kaybettiği savaşı, ısrarla sürdürüyor.

Adaletin terazisi artık başbakanın elinde değil; o da bir kefede tartılıyor ve hızla ağırlığı azalıyor." (Gazeteciler.com)