Kırklareli'nin Babaeski ilçesinin bağımsız adayı İbrahim Zünbül, Türkiye'nin tek Roman Belediye Başkanı adayı.

Merkezde 30 bin nüfusun yüzde 20'sinden fazlası Roman olan Babaeski ilçesinden aday olan Zünbül aynı zamanda Babaeski Romanlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi.

"SADECE SEÇEN DEĞİL, SEÇİLEN DE OLMAK İSTİYORUZ"

Bianet'in haberine göre; Zünbül, "Bakın, 'siyasette Romanlar da var' demek istediğim için aday oldum" dedi.

"Seçilme şansım az, biliyorum ama Romanların sadece seçen değil seçilen de olduğunu göstermek istedim. Türkiye'de gücümüzün var olduğunu bilsinler. Özellikle gençlerimizin siyasete atılmasını teşvik etmek, özgüvenlerini yerine getirmek, cesaret vermek için aday oldum. Yani herkes görsün ki Romanlar da siyasette var."

Babaeski doğumlu Zünbül, 53 yaşında ve 30 yıldır lunapark işletmeciliği yapıyor.

"ÇOCUKLAR KÖTÜ EVLERDE OKUYAMIYOR"

Babaeski'de beş mahallede yaşayan Romanların en büyük sorunlarının tüm Türkiye'de olduğu gibi barınma, istihdam ve eğitim olduğunu belirtti.

Zünbül, sağlıklı barınma koşullarında yaşamayan çocukların okulda da başarılı olamadığına dikkat çekerek "Gençlerimizin üniversiteye gitmesi için barınma sorununu çözmemiz şart" dedi.

Romanların genel olarak hayvan alım satımı, esnaflık, müzisyenlik, hammallık bir kısmının ise hurda toplayıcılığı yaptığını söyleyen Zünbül, vasıfsız gençlerin iş bulmakta zorlandığını belirterek iş imkanları yaratılmasının şart olduğunu ifade etti.

Roman açılımının ardından kendilerine "Çingene" yerine "Roman" dendiğini ve bunun kendisini çok memnun ettiğini belirten Zünbül, açılım kapsamında İçişleri Bakanlığı'nda bekleyen projelerinin bir an önce kabul edilmesini beklediklerini söyledi.

Proje kapsamında uyuşturucu kullanımı, çocuk gelin konusunda mücadele ve kadın istihdamının arttırılmasını istediklerini belirtti.

Babaeski'nin mevcut Belediye Başkanı Cumhuriyet Halk Partisi'nden (CHP) Abdullah Hacı, bu dönemde de aday. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) adayı ise Naci Yavaş.