CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Yardımcısı Arınç’ın cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde “Türkiye’de kaç IŞİD üyesi var?” diye sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na ilettiği soru önergesinde, Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) Türkiye ile bağlantısını sordu.Tanrıkulu şu soruların yanıtlanmasını istedi:

* Son üç yıl içinde Türkiye’den Suriye’ye kaç IŞİD militanı geçiş yaptı?

* Son üç yılda kaç IŞİD üyesi gözaltına alındı veya tutuklandı?

* İstihbarat verilerine göre Türkiye sınırları içinde kaç IŞİD üyesi bulunuyor? Bunların yürüttükleri faaliyetler neler?

* IŞİD’e son üç yıl içinde herhangi bir destek verildi mi?

* Türkiye’nin IŞİD’i örtülü bir biçimde desteklediği iddiaları doğru mu?

* IŞİD’in Musul’u ele geçirmesi ve gerek Irak gerekse Suriye’de sivilleri hedef alan eylemlerinin önlenmesine yönelik herhangi bir çalışma var mı, varsa bu çalışmalar neler?

* Türkiye’nin Güney sınırında IŞİD militanlarının etkinliğini sürdürmesine göz yumduğu iddiaları doğru mudur?

* IŞİD militanlarının Türkiye’de de zaman zaman bazı saldırılara karıştıkları iddiaları doğru mu? Doğruysa muhtemel saldırılara karşı ne tür tedbirler alınıyor?

* Milli İstihbarat Teşkilatı dâhil olmak üzere devletin bazı güvenlik ve istihbarat birimlerinin IŞİD’e destek verdiği iddiaları doğru mu?

* IŞİD’e karşı uluslararası düzlemde ortak tutum alınması konusunda herhangi bir çalışma var mı? Varsa bu çalışmalar neler? Bu çalışmaları kamuoyuyla ne zaman paylaşacak?