Partisinin grup toplantısında konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sözlerine, “İnsan hakları ihlallerinin olmadığı, güzel bir Türkiye” dileğiyle başladı.

 

-SİVAS DAVASI-

Sivas Davası’nın zaman aşımına uğradığını belirten Kılıçdaroğlu, Ortaçağ’da insanların yakılarak öldürüldüğünü söyledi. Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

 

“Öldüren insanların bir kısmı evlendi, askere gitti, düğün yaptı, çocuğunu okula gönderdi ama bulunamadı, yakalanamadı. Bu sürecin içinde AKP’nin büyük sorumluluğu var. Sanıkların yakalanamaması, davanın zaman aşımına uğraması Türkiye için bir yüz karasıdır. Böyle bir tabloyu kabul etmek mümkün değil. Bu tablonun içinde AKP’nin ağırlığı var. Çünkü onların faillerin büyük ölçüde avukatlığını AKP milletvekilleri yapıyordu. Ve onlar şu anda parlamentoda görev yapıyor. Acaba merak ediyorum, Sayın Başbakan ‘oh oldu, zaman aşımına uğradı, biz de bu işten kurtulduk’ diyecek mi? Eminim içinden diyor ki ‘oh çok iyi oldu, biz de zaman aşımından kurtardık’. Kim olursa olsun insanların hakkını savunmak herkesin görevi olmak zorundadır.

 

-11 İŞÇİNİN YANARAK ÖLMESİ-

Esenyurt’ta meydana gelen yangında 11 işçinin yanarak öldüğünü hatırlatan CHP Genel Başkanı, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı diyor ki, ‘Türkiye’de İş Güvenliği Yasası’na ihtiyaç var’. Sanki yasayı getirdiler de CHP muhalefet edecek. Aylardır, yıllardır söylüyoruz, İş Güvenliği Yasası’nı getirin diyoruz. Senin elini tutan mı var, sen bakan değil misin, o koltukta oturmuyor musun? O işçilerden kaçı sigortalıydı? Bir baksın bakalım, kaç aydır orada sigortasız çalışıyorlardı?” diye sordu.

 

-4+4+4 TEKLİFİ-

İstanbul’da 4+4+4 teklifi konusunda yaptıkları toplantıyı anımsatan CHP Genel Başkanı, yıllarını eğitim için harcamış bir profesörün ‘Ben eğitim konusunda bilgimi aktarırken mevcut yasa teklifi hakkında olumsuz görüş bildirirsem bunun bedeli olacak mı, olmayacak mı, bilmiyorum” ifadesini kullandığını söyledi.

 

-“CHP’LİLER TEKMELENDİ”-

Meclis Milli Eğitim Komisyonu’nda Pazar günü kabul edilen 4+4+4 teklifi görüşmelerinde yaşananları hatırlatan Kılıçdaroğlu, CHP’li vekillerin tekmelendiğini, yumruklandığını, yerlerde tekmelendiğini ifade ederek, şöyle dedi:

 

“Zorbalıkla, alçaklıkla darp edildiler. Milletvekili, milletin vekili, oy almış gelmiş, görüşünü dile getirecek. Bu topraklarda yere düşene tekme atılmaz. Yere düşen kaldırılır. Onların anlayışına göre yere düşene tekme atılır. Onların inançları Müslümanlığın engin hoşgörüsüyle bağdaşmıyor. Bir kadına nasıl tekme atarsınız siz? Bu konuda tek bir laf bile etmedi Sayın Başbakan. İnsan da biraz utanma olur, ar olur, haya olur biraz insanda.

 

-“ORMAN KANUNU GEÇERLİ DEMEKTİR”-

Milletin temsilcileri AKP’nin yandaşlarınca, milletvekillerince yumruklanacak, tekmelenecek. Daha önce de danışmanlarını getirmişlerdi. Kimle gelirseniz gelin, nasıl gelirseniz gelin, CHP’yi susturamayacaksınız. Tekmelerin yaşandığı TBMM’de düşünceler askıya alınmış demektir. Kaba kuvvet var demektir, orman kanunu geçerli demektir. Orman kanununun geçerli olduğu TBMM olabilir mi? Bu memlekette eğer milletvekili dövülüyorsa sokaktaki vatandaş haydi haydi tekmelenip, dövülecektir.”

 

“Biz en haklı ve en meşru müdafaamızı yapıyoruz” diyen Kılıçdaroğlu, “Çünkü aklımızla konuşuyoruz biz. Çünkü biz şiddeti reddediyoruz” dedi.

 

-DEMOKRASİ DÜŞMANLARINA BU TOPLUMUN DERS VERMESİNİ İSTİYORUM”-

“Şiddet bile uygulasalar bizi yolumuzdan alıkoyamayacaklar” diyen CHP Genel Başkanı, “Eğer demokrasi düşmanları bu ülkede milletvekillerini tekmelerse o demokrasi düşmanlarına bu toplumun ders vermesini istiyorum. Şikayetimizi milletimize yapıyoruz. Konuşan milletvekili susturulmamalı” diye konuştu.

 

“Millet size muhalefet partilerini tekmeleyin diye mi oy verdi?” diye soran CHP Genel Başkanı, bazı aydın geçinenlerin olduğunu ve CHP’nin "muhalefet yapmadığını" ifade ettiklerini belirterek, “Eğer bir daha bu lafı ederseniz tekmelenen arkadaşlarımıza bakın ve vicdanınızı sorgulayın. Biz bu ülkede demokrasi için, özgürlük için, insan hakları için bedel ödemek varsa, bedelini ödemeye hazırız. Bunun için yola çıktık. Bedel ödemekten korkmayız. Yanarız, tekmeleniriz ama kimse bizi yolumuzdan alıkoyamaz” dedi.

 

4+4+4 düzenlemesinin teklif olarak geldiğini hatırlatan CHP Genel Başkanı, tasarı olarak gelmesi halinde bakanların bazılarının imzalayıp karşı mı çıkacaklarını sordu. Kılıçdaroğlu, Başbakan’a, “Çık konuş hangi bakan bunun altına imza atmayacaktı” diye konuştu.

 

-“ORMANDA MI YETİŞTİN SEN, ORMAN KANUNU UYGULUYORSUN”-

“Sorun Recep Tayyip Erdoğan’ın kafasında” diyen CHP Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, “AKP’li vekiller gelirler, sıraları doldururlar, konuşma sıralarını alırlar” sözlerini anımsatarak, şöyle dedi:

 

“Sayın Arınç’ın arada bir doğruları söylediğini biliyorum. Size bu bilgiyi kim verdi? ‘Konuşma sıralarını aldılar’ diyor. İşte bu yalan. Size kim bu bilgiyi verdiyse yalan söylemiş. Pazar günü kravatsız, montlarla geldiler, önceden yemek ısmarlanmış 150 kişiye. Bir tek gelme gerekçeleri var; 'Ben kaba kuvveti nasıl uygularım', kaba kuvvet için geldiler. Bugün Başbakan konuşmuş hangi dilden anlıyorlarsa o dil. Biz hangi AKP milletvekilini yere yatırıp tekmeledik Sayın Başbakan. Çağdışı düşünüyorsun, geri kafalısın sen. Biz demokrasi dilinden söz ediyoruz. Komisyon’da hangi AKP milletvekiline yumruk attık biz, hangisinin boğazını sıktık biz. Hangi dilden söz ediyorsun sen? Ormanda mı yetiştin sen? Orman Kanunu uyguluyorsun. Sayın Bülent Arınç’a söylüyorum, kuldan utanmıyorsak Allah’tan korkalım, yalan söylemeyelim. Onlar konuşmak için değil, CHP milletvekillerini darp etmeye geldiler."

 

-MİLLİ EĞİTİM BAKANI’NI ELEŞTİRDİ-

Milli Eğitim Bakanı’nın, “Bir hafta içinde onların orada oturması meşru mu?” dediğini belirten CHP Genel Başkanı, “Hırsızlıkla beslenen bir insan intihal ile beslenen bir insan kafasında demokrasi insana saygı olabilir mi, olmaz” dedi.

 

8 yıllık kesintisiz eğitimin görüşüldüğü Plan ve Bütçe Komisyonu’nun tutanakları hakkında bilgi veren CHP Genel Başkanı, “Tekme yok, tokat yok, salon işgali yok, orman kanunu yok” dedi.

 

-“BEYEFENDİ TALİMAT VERİYOR, MİLİTANLARI GELİYOR”-

Başbakan’ın “Pazar günü çıkacak” diye talimat verdiğini kaydeden CHP Genel Başkanı, “Burası yasama organı, demokrasilerde yasama organına talimat verilmez. Beyefendi talimat veriyor. Militanları geliyor, salon işgalini yapıyor, söz hakkı verilmiyor. Yerde tekmeleniyor, oylandık deniyor ve geçiliyor. Ve siz buna demokrasi diyeceksiniz. Türkiye postmodern diktatörün oyuncak alanına döndü. Onun oyuncağı gibi” diye konuştu. (milliyet)