Kazakistan'ın başkenti Astana'da Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Türk Mevlüt Çavuşoğlu ve İranlı Muhammed Cevad Zarif'in gerçekleştirdiği üçlü görüşmenin sonucunda ortak bildiri yayınlandı.

Astana görüşmelerinin 3 garantör ülkesi tarafından kabul edilen ortak bildiride, Suriye'de Astana süreci kapsamında oluşturulan gerilimi azaltma bölgeleri uygulamasının devam etmesine karar verildiği ifade edildi.

Açıklamada, "Üç ülke, dört gerilimi azaltma bölgesi hakkındaki anlaşmanın uygulanmasına devam edilmesi kararını aldı" denildi.

Açıklamada ayrıca, Astana'da yapılan görüşmelerin dokuzuncu turunun mayıs ortasında yapılmasına karar verildiği de kaydedildi.

Diğer taraftan Lavrov, Astana'da Türk ve İranlı mevkidaşları ile yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen basın toplantısında, üç toplantıda Suriye'deki gerilimi azaltma bölgelerinin alanların genişletilmesi ya da yenilerinin oluşturulmasını tartışmadıklarını söyledi.

Rus Dışişleri Bakanı, gerilimi azaltma bölgesi uygulamasının uzatılmasına ilişkin, gerilimi azaltma bölgesi uygulamasının kalıcı olmadığını ve bu uygulamanın devam edip etmeyeceğine her biri için verilen sürenin dolması ardından sahadaki duruma göre karar verileceğini söyledi.

Suriye'de oluşturulan dört gerilimi azaltma bölgesi, ilk aşamada altı ay süreli geçici bir önlem olarak oluşturulmuştu.

Bu bölgelerin sınırları boyunca güvenlik şeritleri oluşturulacağı, buralardaki gözlem noktalarında kimlerin görev yapacağınınsa garantör ülkelerin anlaşması doğrultusunda belirleneceği belirtiliyordu.

Anlaşmada ayrıca, söz konusu bölgelerde hava saldırıları dahil olmak üzere tarafların silah kullanımının sona ermesi ve bu bölgelere insani yardımın ulaştırılması hedefleniyor.

Kaynak: Sputnik