Açıklamadan satır başları şöyle:

İsrail bundan 15 ay önce Gazze'ye yardım gönderen 32 ülkeden katılımcının yer aldığı yardım konvoyuna bir saldırı düzenlemiştir.

8'i Türk biri ABD vatandaşı 9 sivili öldürmüş, birçok kişiyi yaralamış ve tutsak almıştır.

Savaşın meşru olduğu hallerde dahi masum sivillerin öldürülmesi insanlık suçu olarak görülmüştür. İsrail ise savaş değil barış zamanında sivilleri katletmiştir. Üstelik bunu uluslararası sularda gerçekleştirmiştir. İsrail'in işlediği suç basit bir suç değildir.

Hiçbir kimse bu suçu örtemez, mazur gösteremez. Hiçbir ülke hukukun üstünde değildir.

İnsanlığı katledenler er ya da geç hukuk önüne çıkar. Ne İsrail hükümeti ne de saldırıyı gerçekleştirenler hukukun üstündedir.

BM İnsan Hakları konseyi de soruşturma sürecine girdi. BM Genel Sekreteri de panel oluşturdu. Biz de tam işbirliği içinde olduk raporumuzu sunduk. İsrail ise sürekli çalışmalarını geciktirdi.

Tazminat talep ettik, Gazze ablukasının kaldırılması gerektiğini vurguladık.

Şartlar yerine gelmezse ilişkilerin normalleşmeyeceğini vurguladık. Farklı zamanlarda toplam 4 tur görüşme gerçekleştirdik.

İlk kez 2010 Aralık'ta gerçekleştirilen görüşmeler çerçevesinde 2 ayrı anlaşma üzerinde mutabakata varıldı, ancak İsrail kabinesindeki anlaşmazlıklar nedeniyle bunları imzalamadı.

Raporun hukuki olmaktan ziyade siyasi saiklere dayandığı ortadadır. Türkiye bunu kesinlikle kabul etmeyecektir. Konuyu uluslararası hukuki mercilere götürmeye kararlıyız.

Taleplerimiz bellidir, yerine getirilmedikçe İsrail'le ilişkiler normalleşmeyecektir. İsrail'in eylemlerinin sonuçlarına katlanmasının ve bedel ödemesinin zamanı gelmiştir.

İŞTE BEŞ YAPTIRIM:

1.Türk İsrail diplomatik ilişkileri ikinci kâtip düzeyine indirilecektir. 2.kâtip düzeyinde tüm görevler başta büyükelçi olmak üzere Çarşamba günü ülkelerine geri döneceklerdir.

2. Türkiye ile İsrail arasında askeri anlaşmaların tümü askıya alınmıştır.

3. Doğu Akdeniz'de en uzun kıyısı bulunana sahildar devlet olarak Türkiye Doğu Akdeniz'de seyrüsefer serbestisi için gerekli gördüğü her türlü önlemi alacaktır.

4. Türkiye İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ambargoyu tanımamaktadır. İsrail'in 31 Mayıs 2010 tarihi itibari ile Gazze'ye yönelik olarak uyguladığı ablukanın uluslararası adalet divanında incelenmesini sağlayacaktır. Bu doğrultuda BM genel kurulunu harekete geçirmek için girişimlere başlıyoruz.

5.İsrail saldırısının Türk ve yabancı tüm mağdurlarının mahkemelerdeki hak arama girişimlerine tarafımızdan gereken her türlü destek verilecektir. (Haberler.com)