7 Haziran seçimleri için yurtdışında Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının bulunduğu 54 ülkedeki başkonsolosluklarda ve yurt dışına açılan 7 kara, 17 hava ve 9 gümrük kapısında sandıklar kuruldu.

Türkiye vatandaşlarının oy kullanacağı ülkeler arasında İrlanda, Tayland, Güney Afrika, Japonya, Bahreyn, Sudan gibi ülkeler bulunuyor.

İMC'nin haberine göre, çok sayıda Türkiye vatandaşının bulunduğu ve Irak’taysa 5 Türkiye konsolosluğunun hiçbirine sandık kurulmadı.

Konsolosluklarda kurulmadığı gibi Irak’a açılan hiçbir sınır kapısında da sandık kurulmaması dikkat çekti.

Duruma tepki gösteren HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Irak’tan ve sınır kapısından gelecek oyların çoğunun HDP’ye gideceğinin bilindiğini ve bunun için buralara sandık kurulmamış olabileceğini söyledi.

HDP Eşbaşkan Yardımcısı Ali Ürküt de konuyu Nisan ayında YSK’nın gündemine taşıdıklarını söyledi. Ürküt, kurumun Irak’ta çok az sayıda Türkiye vatandaşı bulunmasını gerekçe olarak gösterdiğini ifade etti.

Dışişleri Bakanlığının verilerine göre 125 bin Türkiye vatandaşı bulunan Irak, Almanya, Hollanda, Belçika ve Fransa’dan sonra en çok Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı seçmenin yaşadığı ülke.

Türkiye’nin halen Bağdat, Musul, Erbil ve Basra’da başkonsoloslukları bulunuyor. Özellikle Irak Kürdistanı Bölgesinde Türkiye’den giden çok sayıda öğrenci, işçi ve işadamı yaşıyor.