1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, Türkiye’nin birçok farklı kentinde kutlanıyor.

Türkiye’de 1 Mayıs’ı kutlamak için toplanan noktalardan gelen bilgiler şöyle:

İSTANBUL

İşçi ve emekçilerin 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma gününü Taksim'de kutlamasına izin vermeyen AKP Hükümeti, İstanbul dışından yaklaşık bin 500 polisi uçaklarla takviye olarak İstanbul'a getirdi.

Taksim çevresinde yığınak yapan polisler yurdun çeşitli illerinden THY'den kiralanan özel uçaklarla gece saat 03.00'den itibaren İstanbul'a getirildiler.

BEŞİKTAŞ’TA POLİS SALDIRISI

14:21 
Beşiktaş'taki polis müdahalesinin ardından göstericiler ara sokaklara girdi. Polis müdahalesini ara sokaklarda sürdürüyor.


Foto: Fatoş Buday

14:06  Beşiktaş'ta polis, gaz ve TOMA ile saldırıya başladı.

12:23 HDP'li Figen Yüksekdağ, Pervin Buldan ve Sebahat Tuncel, Beşiktaş'ta kortejde halay çekti.



136 GÖZALTI

13:59  İstanbul'da şu ana kadar 136 gözaltı var. İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok: Şu ana kadar 136 kişi gözaltına alındı.

ANKARA

Onbinlerce kişinin katıldığı 1 Mayıs kutlaması coşkusu yoğun. Yürüyüş iki kol halinde başladı. DİSK, KESK ve KESK'e bağlı sendikalar ile Haziran Hareketi bir kolu oluştururken, diğer kolda HDP, HDK, Halkevleri, EMEP, Türk-İş yer alıyor. HDP, Haziran Hareketi kitleselliğiyle öne çıkarken, Türk-İş Ankara Şubeleri ilk kez 1 Mayıs'a ortak katıldı.



Miting öncesi, Gezi eylemlerinde polis tarafından öldürülen Ethem Sarısülük, Kızılay’da vurulduğu yerde anıldı. Sarısülük’ün vurulduğu yere karanfiller bırakıldı.

İZMİR

Evrensel’in haberine göre, İzmir’de Torbalı Ayrancılar eski belediye binası önünde Selüloz-İş’in örgütlü olduğu Form Mukavva ve Süperpak işçilerinden oluşan 50 kişilik grup belediye meydanında toplanarak yürüdü.

Birleşik Metal’in örgütlü olduğu İmpo Motor ve Deriteks üyesi Sepiciler Deri işçileri de katıldı. Toplam 150-200 kişi toplanarak, “Taşeron çalışmaya hayır, iş cinayetlerine hayır, ücretli köle olmayacağız”, “İşçiler ölüyor, patron büyüyor” sloganları attı. Halay çekildi. Basın açıklamasını Süperpak Baştemsilcisi İsmail Güderoğlu yaptı. Ayrancılar’da ilk kez bu şekilde yapılan 1 Mayıs kutlamasını işçiler sevinçle karşıladı. “Taşerona, iş cinayetlerine, düşük ücrete karşı insanca çalışmak ve insanca yaşamak istiyoruz” yazılı pankartla yürüyüş yapıldı.

Aliağa’da Petkim işçileri fabrikalarının önünde toplanarak Petrol-İş Aliağa Şubesi önüne yürüdüler. Petrol-İş Aliağa Şubesi önünde Genel-İş, Eğitim Sen, Eğitim İş, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri de katıldı. Buradan Demokrasi meydanına yüründü. Petrol-İş, “Aliağa termik santral tarlası değildir”, “Kıdem tazminatına dokunma” pankartı taşıdı. Demokrasi Meydanında zeybek grubu halkoyunları oynadı. 2500 dolayında kişinin katıldığı kutlamada Aliağalı işçi ve emekçiler adına Eğitim Sen Temsilcisi ortak açıklamayı okudu.

TİS sürecinde olan Çiğli Belediyesi işçileri insanca yaşanabilecek bir sözleşme talebi ile 1 Mayıs’a katılarak belediye binası önünde toplandılar. Burada halay çeken işçilere, mahalle meydanlarında toplanarak Çiğli ilçe binası önünde birleşen ve buradan belediye binasına yürüyen Emek Partisi üyeleri de katıldı.

Karşıyakalı işçi ve emekçiler Belediye önünde toplanıp iskeleye yürüdü. Eğitim Sen, Genel-İş, Tüm Bel Sen, belediye taşeron işçileri, Emek Partisi ve Emek Gençliği üyeleri ile çeşitli siyasi parti ve demokratik kitle örgütü üyelerinin katıldığı yürüyüşte, taşeron işçiler, “Örgütsüz güç güç değildir” pankartı taşıdı. Yine, “Demokrasi eşitlik adalet ve barış için alanlardayız”, “Yaşasın 1 Mayıs, Biji Yek Gulan”, “Ali Serkan Öz mücadelemizde yaşıyor” pankartları taşındı.

Bornova Meydan’da toplanan Eğitim-Sen, Emekli Sen, ÖVDER, Eğit-Der Emek Partisi ve HDP üyeleri metro istasyonuna yürüdü.

Buca’da Genel-İş, Eğitim Sen ve siyasi partiler belediye önünde toplanarak burada kutlama yaptı.

Narlıdere’de Eğitim Sen, Alevi Bektaşi Derneği ve HDP eski belediye binası önünde toplanarak Demokrasi Meydanı’na yürüdü. Eğitim Sen 6 No’lu Şube Başkanı bir açıklama yaptı.

Emek Partisi üyeleri ise Metin Göktepe parkında toplanarak Demokrasi Meydanına yürüdü.

SİİRT'TE DAVUL VE ZURNA İLE KUTLAMA

Siirt Belediye İşçi Sendikası üyeleri 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü, davul zurna eşliğinde halay çekerek kutladı.

Sendika binası önündeki toplanan işçiler, pankart açıp çalınan davul zurna eşliğinde caddede halay çekti. Grup adına açıklama yapan Siirt Belediye İşçi Sendikası Başkanı Halit Akınay, bugünün işçilerin uluslararası düzeyde mücadele, dayanışma ve birlikte hareket etme kararlılığı gösterdiği gün olduğunu söyledi. Emekçiler olarak bir araya gelip taleplerini haykırdıklarını belirten Akınay, ülkesi, ulusu, ırkı, siyasal görüşü, dini, mezhebi, dili, cinsiyeti, yaşı, mesleği ne olursa olsun, ülkede ve dünyanın dört bir yanında emekçiler olarak seslerini yükseltmeye, taleplerini haykırmaya devam edeceklerini söyledi.
 
(Kaynak: Dokuz8Haber, Zete, Hürriyet)