Barış ve Demokrasi Partisi (BDP), Çernobil faciasının yıl dönümü dolayısıyla açıklama yaptı.

26 Nisan 1986'da meydana gelen faciada resmi verilere göre 31 kişinin yaşamını yitirdiği, 1986 ile 1990 yılları arasında 25 binden fazla kişinin ise radyasyondan yaşamını yitirdiği hatırlatılan açıklamada, 7 milyon kişinin felaketten etkilendiği kaydedildi.

Felaketin, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde daha çok etkisini gösterdiği belirtilen açıklamada, bölgede 1990 ile 2000 yılları arasında kanser vakalarında yüzde 50 artış yaşandığı hatırlatıldı.

Yaşanan bu nükleer felaketten bütün dünyanın gerekli dersi çıkartması gerekirken, yeni facialara yol açabilecek nükleer enerji politikalarının yürütüldüğü ifade edildi. Türkiye'nin de Çernobil faciasından gerekli dersi çıkarmamakta ısrar ettiğini ifade eden BDP, AKP'nin "Enerji çeşitliliği yaratıp enerjide dışa bağımlılıktan kurtulacağız" diyerek, hala nükleer santral kurmaya çalıştığını söyledi.

AKP'NİN '5 NÜKLEER SANTRAL DAHA AÇILACAK' AÇIKLAMASI

AKP'nin 5 nükleer santral daha açılacağı yönünde açıklama yaptığını hatırlatan BDP, bunun kaygı verici olduğunu ifade etti.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İnsan ihtiyacını esas almayan, aşırı enerji kullanımına dayanan, eşitlikçi bir yaşam yerine tüketim ve kar odaklı bir hayatı ilke edinen kapitalist zihniyetin gerçekleştirdiği bu çevre katliamı insanlığın ortak hafızasından asla çıkmayacaktır. Tabiat ve insanlık için yüzyıllar boyu ciddi risk oluşturan nükleer santrallere karşı ortak bilincin oluşturulması ve doğaya zarar veren, ekolojik yapıyı tehdit eden her türlü anlayışa dur demek herkesin ortak sorumluluğudur. Sürdürülebilir bir yaşam için ekolojik dengenin korunması zorunluluktur. "

Ekolojik dengenin korunması mücadelesini genel insan hakları, cinsiyet eşitliği, demokratik siyaset ve hukuk mücadelesinin ayrılmaz bir parçası olarak gördüğünü vurgulayan BDP, Çernobil felaketinde yaşamını yitirenleri andı. (ETHA)