Türkiye bu hafta, hem Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Genel Kurulu İlkbahar Oturumları’nda hem de AB Dışişleri Bakanları’nın Malta’daki gayri resmi toplantısında önemli bir gündem maddesi oluşturacak.

Fransa'nın Strazburg kentinde 24-28 Nisan günlerinde gerçekleşecek olan Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Genel Kurulu İlkbahar Oturumları'nın ikinci gününde, 'Türkiye'deki demokratik kurumların işleyişi' konulu bir rapor ele alınacak.

AKPM Genel Kurulu'nun Türkiye raporuna ilişkin olarak yapacağı oylamadan, 'insan hakları ve demokrasinin durumu nedeniyle', Avrupa Konseyi tarafından daha sıkı bir şekilde denetlenmesi kararının çıkacağı belirtiliyor.

Türkiye'nin 2004'te çıkartıldığı denetleme sürecine yeniden alınmasını öngören ve başta Türkiye'nin AB ile müzakerelerinin askıya alınmasına yol açacak bu oylamanın sonuçları, bundan sonra Batı'nın Türkiye'ye yaklaşımını da belirleyecek.

Ankara'nın başta Avrupa Birliği ile sürdürdüğü katılım müzakerelerinin, AB ile mülteci karşılığı vize anlaşmasının ve ekonominin temelini oluşturan Gümrük Birliği'nin kaderini belirleyecek olan oylama, Ankara'nın, Amerika'dan Ortadoğu'ya uzanan ilişkilerine de yön verecek; Batı yatırımları kadar Körfez sermayesi için de belirleyici olacak.

OHAL'İ UZATMA KARARI, BATI'DAKİ OLUMLU HAVAYI TERSİNE ÇEVİRDİ

Cumhuriyet'in haberine göre, AKPM Türkiye Heyeti Başkanı Talip Küçükcan 'Türkiye'de demokratik kurumların işleyişi' başlığında sunulan rapor ışığında yapılacak olan oylamaya gönderdiği resmi yazıda "Bu rapor, Türkiye ile AK arasındaki ilişkilere aksi yönde tesir edebilir" dedi.

Ayrıca, referandum için Türkiye'ye gelen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) heyeti ile AKPM heyeti arasındaki fark, Ankara tarafından bilinçli olarak gölgelendi. Türkiye'nin bu denetleme sürecinden kaçınması için OHAL ile ilgili son uzatma kararında sonlandırılacağı tarihin de verilmesi bekleniyordu.

Referandum öncesinde OHAL'i uzatma kararı vermeyen Ankara, hemen ardından uzatma kararını sürdürdü. Bu da Batı'da beklenen olumlu havayı tersine çevirdi.

AKPM, yeniden Türkiye'yi denetleme sürecine alırsa bu Ankara'nın müzakerelerin başlama şartı olan Kopenhag kriterlerini tatmin edici şekilde yerine getirmediğinin teyidi olacak. Aralık Zirvesi'nde Türkiye ile müzakereleri askıya alma talebini Avusturya'nın tek yanlı tutumu nedeniyle erteleyen AB Konseyi, bu ay sonunda yeniden ele alacak. Bu hafta ayrıca

AB Dönem Başkanı Malta'nın başkenti Villetta'da Türkiye açısından önem taşıyan bir toplantı daha yapılacak. AB Dışişleri Bakanları, gayri resmi toplantı için 28-29 Nisan günlerinde Villetta'da bir araya gelecek.