Fethiye Belediye Başkanı’nı Kürtçe tabela astığı için partiden ihraç eden MHP, kurucusu Alparslan Türkeş’in talimatıyla çıkan Kürtçe dergi ‘Kon’u unuttu. 1979’da çıkan dergide ‘Dersim katliamından’ CHP sorumlu tutuluyordu.

Kürtçe-Türkçe karışık bayram mesajı yüzünden MHP’nin kesin ihraç istemiyle disipline verdiği Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatçi’nin, ‘Türkeş de Kürtçe dergi çıkarttırmıştı” sözleri üzerine gözler meşhur gazeteye çevrildi. Ocak 1979’da bizzat Alparslan Türkeş’in talimatıyla Doğu ve Güneydoğu’da ‘Kon’ adıyla aylık gazete çıkarıldı.

Gazetenin, poşulu ve tüfekli bir adamın yer aldığı kapak resmi ve “Doğu’ya uzanan emperyalist elleri kıracağız” başlığı nedeniyle bölgedeki solcu gruplar arasında sol tandanslı dergi zannedilerek büyük rağbet gördüğü, ancak gazetenin ikinci sayısının çıkmasına sıkıyönetim komutanlığının izin vermediği ortaya çıktı. Kürtçe yazıların yer aldığı dergide Q X,W gibi harfler de kullanıldı de Kürtçe başlık da atıldı.

SOL GAZETE SANILDI

Alparslan Türkeş’in, 1977 seçimlerinden sonra talimatıyla hazırlanan ‘oba- çadır’ anlamına ‘Kon’ isimli gazete Ocak 1979 yılında yayımlandı. Türkeş’in sağ kolu Kürt ülkücü Ali İhsan Bacalan tarafından yönetilen gazete bölgede ağırlığı bulunan aşiret üyelerince de desteklendi. Resim ve yazı nedeniyle solcu grupların gazeteyi sol tandanslı zannederek yoğun ilgi gösterdiği ancak gazetenin ikinci sayısının çıkmasına sıkıyönetim komutanlığının izin vermediği belirtiliyor.

DERSİM KATLİAMI CHP'NİN İŞİ

Kon gazetesi giriş yazısında, yüzlerce yıldır hür yaşayan milletin, komünizm ve bölücülük tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğu, milletin uçuruma sürüklenmek istediği iddia edilirken, ‘Doğulu kardeş!’ hitabı dikkat çekiyor. “Alevisiyle Sunnisiyle Türkmeniyle Kürdüyle bütün canlar bir olsun” şiarı altında yayınlanan Kon’da Tunceli ili Dersim olarak geçerken, Dersim İsyanı’nın bastırılmasında kardeş kanı akıtılması ve Dersimlilerin açlık ve sefalete itilmesinden CHP suçlanıyor. Kürt aydın ve ileri gelenleri, dini kanaat önderlerinden alıntılar yapılarak Kürtlüğün, dilin, Aleviliğin tarihsel kökenlerine iniliyor.

MARAŞ OLAYLARI KATLİAMDIR

Ülkücü Kürt siyasetçiler Abdurrahman Öncel, Ali İhsan Balaban’ın da yazılarının da bulunduğu gazetede Kahramanmaraş olaylarından “katliam” olarak bahsediliyor. 16 sayfadan oluşan dergide ‘CHP Doğu’da ne yapmak istiyor’, Maraş’ta ne yapılmak isteniyor’ gibi güncel konulara ilişkin makalelere yer veriliyor.

DAYIKA ZERO'NUN HİKAYESİ

Derginin 14. Sayfasında Hasan Kayıhan’ın kaleme aldığı “Dayıka Zero” (Zero Ana) hikayede, oğlu Pışar için mahpus olmuş Zero Ana’nın hikayesi anlatılırken bir halk türküsü olan “Delilo Delilo Destane” ise Kürtçe ve Türkçe karışık olarakyayınlandı. Türküde Demokratikleşme paketiyle yasağın kaldırılması amaçlanan X,W gibi harflerin kullanılmış olması da dikkat çekiyor. (Star)