Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ile Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Erbil'de Kürdistan İslam Cemaati Partisi Genel Başkanı Ali Bapir'i ofisinde ziyaret etti.

Ziyaret sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Ahmet Türk, üç-dört gündür Süleymaniye'de ve Erbil'de parti liderleriyle süreç konusunda çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Açıklamanın ardından bir gazetecinin BDP Milletvekili Pervin Buldan'ın "Biz o tutanakları sızdıranları biliyoruz" açıklamasına ilişkin soru sorması üzerine Türk, bu sürecin barışa çevrilmesi için her türlü hassasiyeti gösterdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

'SÜRECE ZARAR VERMEK İSTEYENLERİN MANTIĞI'

"Biz bu konuda kararlıyız, Kürt tarafı kararlı. Bu ortaya çıkan tutanakların gerçek bir metin midir değil mi tartışmasını yapmak istemiyorum. Tutanakların sızdırılmasını ahlaki bulmuyorum. Gerçekten sürece zarar vermek isteyenlerin mantığı olarak değerlendiriyorum.

Biz tam tersine bu süreçte olabildikçe hassasiyetleri göz önünde tutarak, bu sürecin doğru işlemesi konusunda o hassasiyeti parti olarak bir prensip olarak ifade ettik. Ancak buna benzer bazı şeyler olduğu zaman bu partimizin kararı değildir. Partimizin görüşü değildir, bizim görüşümüz değildir. Bizim görüşümüz bu süreçte Kürt halkının da Türk halkının da hassasiyetini göz önünde tutarak bu süreci doğru işletmek."

'ARTIK OYALAMAYLA, ALDATMAYLA BİR SİYASETİN BAŞARILI OLMA ŞANSI YOK'

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Türk, "Adalet, eşitlik, hak, hukuku öne çıkarırsak bence bir sorunun olmayacağına inanıyorum. Ama başından beri söyledik aldatmaya yönelik, oyalamaya yönelik bir siyaset izlenirse zaten bütün Kürtler de bütün dünya da bunu görecektir. Umutluyuz çünkü artık oyalamayla, aldatmayla bir siyasetin başarılı olma şansı yok. Sorunlar da oyalama politikalarıyla çözülmez. Ben hükümetin de böyle bir düşüncede olduğunu inanıyorum veyahut inanmak istiyorum" diye konuştu.

BAPİR: ARTIK KİMSE SİLAH KALDIRMAYA MECBUR KALMASIN

Kürdistan İslam Cemaati Partisi Genel Başkanı Ali Bapir de ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, çözüm sürecinin başarıya ulaşmasını temenni ettiklerini söyledi.

Barış sürecinin akamete uğramasına izin verilmemesi için bütün tarafların bir araya gelerek birlik olması gerektiğine işaret eden Bapir "Artık kimse silah kaldırmaya mecbur kalınmasın, bu adım önemlidir ve uludur her iki taraftan irade ve çalışma varsa Allah da buna karşılık olarak yardım eder" dedi.