16- 23 Ocak tarihlerinde Kobani’de incelemelerde bulunan TTB yayınladığı raporda “Sokaklar ve bütün olarak Kobani kenti adeta harabeye dönmüştür” dedi.

Kobani’de 16- 23 Ocak tarihlerinde inceleme yapan Türk Tabipler Birliği (TTB) Merkez Konsey üyeleri ve Bölge Tabipler Odaları, gözlemlerini Diyarbakır Tabipler Odası’nda açıkladı.

TTB Merkez Konsey üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp tarafından yapılan açıklamada savaşlarda en çok etkilenen grubun çocuk ve kadınlar olduğunu aktararak ölen her 10 insandan 9’nun siviller olduğunu belirtti.

Gökalp tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İnsanlık adına Kobani halkı IŞİD’e karşı askeri bir zafer elde etmeyi başarmıştır. Ancak Kobani, bir savaş ortamının yarattığı tüm olumsuz etkilerden nasibini almıştır.

“Altyapısı, kanalizasyon sistemi, şehrin elektrik tesisatı, barınma yerleri, binalar, sokaklar ve bütün olarak Kobani kenti adeta harabeye dönmüştür.

“Daha önce hizmet veren 3 hastane havan saldırıları sonucu harabeye dönmüştür ve onlarca sağlık çalışanı yaralanmıştır. Ambulanslar da kurşun ve bombaların hedefi olmuş ve kullanılamaz hale gelmiştir.

“Sağlık hizmetinin verildiği bina nispeten daha güvenlikli bir yer olması nedeniyle seçilmiş ancak sağlık hizmeti sunmaya uygun alt yapı koşulları yetersizdir.

“Alt yapı ve personel eksiği olan Kobani hastanesi tüm ameliyatların yapabildiği, her türlü hastalığın tedavi edilebildiği bir kapasiteye sahip değildir. Hastalara, yaralılara tiraj yapılıp ilk müdahale yapılabilmektedir.

“Kobani’nin tek nefes aldığı yer Mürşitpınar Sınır Kapısı’dır. Mürşitpınar’daki güvenlik prosedüründe hasta sevkleri açısından daha çok kolaylıklar sağlanmalı ve sürekli açık tutulmalıdır.

“Kapının işleyiş prosedürü kapıda görevli emniyet mensuplarının iyiliği veya kötülüğüne göre değişmemelidir.”

(İMC)