Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) Diyarbakır'da İstasyon Meydanı'nda yapmak istediği mitinge izin verilmemesi ve Batıkent Meydanı'nda da toplanmak isteyen halka polisin müdahale etmesinin ardından, BDP'liler ve belediye başkanları Valilik binası önünde basın açıklaması yaptı. Burada konuşan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Ahmet Türk, "Bu gidişle biz de bedenimizi ölüme yatıracağız" dedi.

Valiliğin miting yasaklamasının ardından olaylar çıkarken, Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde ara sokaklarda çatışmaların devam ettiği bildirildi. Vali ile görüşmek isteyen DTK'lilere ve BDP'li Milletvekillerine polis izin vermedi.

'BU GRÖRÜNTÜLER ESAD'IN SURİYESİ'Nİ ARATACAK MANZARALARDIR'

Valilik binası önünde açıklama yapan DTK Eş Genel Başkanı ve Bağımsız Mardin Milletvekili Ahmet Türk ise, Diyarbakır Valisinin yaptıklarıyla mitingi terörize ettiğini belirtti.

Türk, "Bugünkü görüntüler Esad'ın Suriye görüntüsünü aratacak manzaralardır. Tüm olumsuzluklara rağmen aklın ve vicdanın öne çıkması gerekir. Cezaevlerindeki ölümlerin önüne geçmek için böyle devam ederse arkadaşlarımızla bedenimizi biz de ölüme yatıracağız'' dedi.

'MİTİNGLE AMACIMIZ, ÖLÜMLERİN YAŞANMAMASI İÇİN ÇABA HARCAMAK'

Basın toplantısında konuşan BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise yaptığı açıklamada, "Miting ve yürüyüşlerle ölümlerin yaşanmaması için çaba gösteriyoruz. Açlık grevleri ölümle sonuçlanmasın diye demokratik yöntemlerin devreye girmesi için gayret ediyoruz," dedi.

Bugün Diyarbakır'da sıkıyönetim ve darbe görüntülerine rağmen sağduyuyu elden bırakmadıklarını söyleyen Demirtaş, "Biz bu ölümleri durdurmak zorundayız. Atılacak olumlu adımlara karşı pozitif adımlar atacağız. Talepler konusunda Hükümet esnek olmalı. Yasadışı talepler değildir. Birlikte hangi adımları atacağımıza karar verilebilir," açıklamasında bulundu.

Başbakan'ın söylediği gibi ortada bir şov olamadığını da belirten Demirtaş, 'ortada insan hayatı var' dedi.

Demirtaş, "Bugün Diyarbakır'da miting yapsaydık sorunun çözümüne yakın mesajlar verecektik. Ortada pazarlık yok, can var. Daha cesur olacak hükümete biz yardımcı olmaya hazırız. Ancak Türkiye polis devletine dönmüştür. Bu yöntemler doğru değil. İnsanlar yürüyüş ve miting yapabilmelidir," dedi.