Dışişleri Bakanlığı'ndan Musul'un Başika bölgesindeki Türk askeri varlığıyla ilgili yapılan açıklamada, "Türkiye, Irak tarafının hassasiyetini dikkate alarak ve DAEŞ'la mücadelenin gerektirdikleriyle uyumlu olacak şekilde, mevcut iletişim kopukluğunun kaynağını teşkil eden koruma kuvvetlerinin Musul vilayetinden intikali için başlayan süreci devam ettirecektir" denildi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Askerlerimizin Musul’dan intikal süreci devam edecek” denildi.

Bakanlıktan yapılan açıklama şu şekilde:

‘İLETİŞİMSİZLİK YAŞANDIĞINI KABUL EDİYORUZ’

“Türkiye, Irak tarafının hassasiyetini dikkate alarak ve DAEŞ’la mücadelenin gerektirdikleriyle uyumlu olacak şekilde, mevcut iletişim kopukluğunun kaynağını teşkil eden koruma kuvvetlerinin Musul vilayetinden intikali için başlayan süreci devam ettirecektir.

“DAEŞ’e karşı küresel koalisyonun kararlı bir üyesi olarak Türkiye’nin, DAEŞ terör örgütünü bertaraf etmeye ve ortadan kaldırmaya yönelik müşterek çabaların daha yakın eş güdümünü sağlamak için Irak’la işbirliğini sürdürmeye hazırdır.

“Türkiye Irak’ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne olan desteğini teyit etmekte ve kuzey Irak’ta DAEŞ’e karşı mücadele eden Irak kuvvetleri için yürütülen eğitim faaliyetlerini desteklemek için yakın zamanda bölgeye intikal eden koruma güçleri konusunda Irak Hükümeti ile bir iletişimsizlik yaşandığını teslim etmektedir.

“Türkiye, Irak tarafının hassasiyetini dikkate alarak ve DAEŞ’le mücadelenin gerektirdikleriyle uyumlu olacak şekilde, mevcut iletişim kopukluğunun kaynağını teşkil eden koruma kuvvetlerinin Musul vilayetinden intikali için başlayan süreci devam ettirecektir.

“DAEŞ’e karşı mücadeleye askeri katkılarını Irak Hükümeti ile eş güdümlemeyi sürdürecek olan Türkiye, DAEŞ’e Karşı Küresel Koalisyon’la işbirliğini derinleştirme konusundaki kararlılığını bu vesileyle bir kere daha teyit etmektedir.”

NE OLMUŞTU?

Türkiye, 5 Aralık günü, Siirt 3. Komando Tugayı’ndan askerler ve 25 tank IŞİD kontrolündeki Musul’un 13 kilometre yakınında bulunan Başika kasabasına göndermişti.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne bağlı Başika’da TSK askerleri peşmerge güçlerine bir yıldır eğitim verdiği kamp, askeri üsse dönüştürülmüştü.

Irak hükümeti egemenliğinin ihlal edildiğini belirterek sert tavır göstermiş, konuyu Birleşmiş Milletler (BM) gündemine getirmişti.

Tepkiler üzerine Türkiye bir kısım askerini Başika’dan çekmişti. Irak, askerlerin bir kısmının geri çekilmesini yetersiz bularak bölgedeki tüm askerlerin Türkiye’ye dönmesini istemişti.

ABD Başkanı Barack Obama ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 18 Aralık günü telefonda görüşmüş, Obama “Irak’taki askerlerin tamamını çekerek tansiyonu düşürün” çağrısında bulundu.

BM Güvenlik Konseyi de, Türkiye’nin Musul’a asker göndermesi konusunda Irak’ın BM’ye yaptığı şikayeti görüşmüş, görüşmede Irak ve Türkiye’nin ikili görüşmeleri sürdürüp, sorunu kendi aralarında çözmeleri istenmişti.

Musul’a gönderilen asker sayısı BBC’ye göre; 100, Anadolu Ajansı’na (AA) göre 150, Milliyet’e göre 1200, Hürriyet’e göre ise en son gönderilen 400 askerle birlikte toplam 600.