DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan KHK ile belediyelere kayyum atanmasının önünü açacak düzenleme ve Kürt kurumları tarafından Diyarbakır’da kamuoyuna açıklanan deklarasyon hakkında açıklamalarda bulundu.

Tuncel, bu kararın Kürt halkının kazanımlarına yönelik bir saldırı olduğunu ifade ederek, kayyumu tanımayacakların söyledi.

'KAYYUMU NE BİZ NE DE HALKIMIZ TANIMAYACAK'

Kayyum kararının politik bir mesele olduğunu savunan Tuncel, "Kazanımlarımızı korumak için kesinlikle mücadele edeceğiz. Seçilmiş bir belediyeye devlet zoruyla el koymak kabul edilebilir bir durum değil. Hele bunu 'terör' tanımıyla yapmak daha da zor bir durumdur. AKP, beğenmediği her belediyeyi 'bunlar teröre yardım ediyor' adı altında kazanımlarına el koyma hedefinde. Bunu ne biz, ne de bu belediyeleri iradesiyle seçen halk kabul etmeyecektir" dedi.

'ETNİK SAVAŞIN ZEMİNİ HAZIRLANIYOR'

Tuncel’in açıklaması şöyle: "Tek dil, tek millet, tek bayrak adına Türkiye'de bir etnik savaşın zemini hazırlanıyor. Sürekli Kürtlere yönelik bir tehdit söz konusu. En son örneğini Antep'te yaşadık. Çoğu çocuk olmak üzere 60'a yakın yurttaşımız yaşamını yitirdi. Bu katliam için hala ciddi bir soruşturma da başlatılmış değil.

EFKAN ALA'NIN İSTİFASI

“Örneğin İçişleri Bakanı Efkan Ala, bu olaylardan dolayı istifa etmedi başka sebeplerden istifa etti. Efkan Ala'nın görevde olduğu süreçte Türkiye'nin en büyük katliamları yaşandı. Şimdi ne olacak? Bunların hesabı sorulmadan Ala istifa etti. AKP sürekli Türklük üzerine siyaset yürütüp, kendinden olmayanı düşman görüyor."

ABDULLAH ÖCALAN İÇİN BAŞLATILAN AÇLIK GREVİ

PKK Lideri Abdullah Öcalan'dan haber alınmamasına ve yoğunlaşan savaşa da dikkat çeken Tuncel, saldırılara karşı topyekûn direnecekleri ifade etti.

Kürt kurumları tarafından Diyarbakır’da kamuoyuna açıklanan deklarasyona ilişkin açıklamalarda bulunan Tuncel, şunları söyledi: "Özellikle darbe girişiminden sonra İmralı'ya yönelim olduğu yönünde ciddi iddialar var. AKP hükümetinin çözümsüz siyaseti sayın Öcalan şahsında kendini göstermiştir. Eylemin özü tek bir talep üzerine o da sayın Öcalan'la görüşme talebi üzerinedir.

"Çünkü darbe girişiminden sonra İmralı'ya da yönelim olduğunu kendileri söylediler. İmralı’da 3 askeri tutuklandı, madem sorun yok o zaman Öcalan'la görüşmelere izin verilsin. Mesele sadece sayın Öcalan'a yaklaşım değildir mesele Kürt halkına yönelikte yapılan yaklaşımdır. Çünkü barışın yolunun İmralı'dan geçtiğini kendileri de çok iyi bilmektedir" ifadelerini yer verdi.

AKP'nin şuan topluma vaat ettiği tek şeyin "savaş" olduğunun savunan Tuncel, topyekün savaşa karşı Kürtlerin başlattığı açlık greviyle topyekün direneceğini söyledi.

(Kaynak: DİHA)