HDK Sözcüsü Tuncel, hükümetin savaş politikalarının Türkiye'nin doğusu ile batısı arasında duygu kopuşu yarattığını belirtti, "Savaşın derinleşmesini engellemenin tek yolu, Sayın Öcalan'ın müzakere sürecine katılmasıdır" dedi.

HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel, HDP İl Eşbaşkanı Cesim Soylu, TUAD Eşbaşkanı Arif Yılmaz ve Asrın Hukuk Bürosu'ndan Rezan Sarıca, Barış Anneleri İnisiyatifi'nden Rabia Aslan, 5 Aralık Cumartesi günü düzenlenecek "Müzakere başlasın, Öcalan'a özgürlük" eylemine ilişkin HDP İstanbul il binasında basın toplantısı düzenledi.

Yılmaz, artan savaş politikalarına dikkat çekti, "Tek yol müzakereden geçiyor, muhatap Sayın Öcalan'dır" dedi. Yılmaz, 5 Aralık Cumartesi günü saat 15.00'de Aksaray Metrosunun önünde "Müzakereler başlatılsın, Öcalan'a özgürlük" talebiyle açıklama yapacaklarını duyurdu, halkı davet etti.

Asrın Hukuk Bürosu'ndan Rezan Sarıca, İmralı Cezaevi'ndeki duruma ilişkin kamuoyunda yanlış bilgilerin yer aldığını belirtti, "Sadece Sayın Öcalan değil, diğer müvekkillerimiz de ne aileleri ne de avukatları ile görüşebiliyor. Hiç kimsenin görüşmesi söz konusu değil. Sadece diğer müvekkillerimizden birkaç mektup geliyor" dedi.

İmralı'da derin bir tecrit uygulandığına dikkat çeken Avukat Sarıca, hukuki girişimlerin sonuçsuz kaldığını söyledi ve ekledi: "Bu ağır tecritte devletin tüm kurumlarının ağır payı var."

'TECRİT SAVAŞSA, SAYIN ÖCALAN BARIŞI İFADE EDİYOR'

Tecrit uygulaması ile Türkiye ve Ortadoğu'nun çok ağır bir savaş ortamına döndüğünü vurgulayan Sarıca, "Tecridin sonlanması savaşın biteceğine işarettir. Tecrit savaşsa, Sayın Öcalan da barışı ifade eder. Savaşın son bulması için bir an önce Sayın Öcalan'ın özgürlük koşullarının sağlanması, halklarla buluşmasının bir an önce sağlanması gerekiyor" dedi.

HDP İstanbul İl Eş Başkanı Cesim Soylu, tecridin siyasi bir tutum olarak uygulandığını belirtti, "Bölgedeki savaş ve çatışma önüne geçilmesi imkansız hale gelmiş durumda. Barış ve demokrasi isteyen hiçbir insan bu gelişmeler karşısında tavırsız kalamaz" diye konuştu.

HDK Eş Sözcüsü Sebahat Tuncel, Öcalan'a uygulanan tecrit ile Türkiye barışının tecrit altına alındığını vurguladı, "Sayın Öcalan'ın 2013 yılında milyonların şahitliğinde ilan ettiği manifesto ile Türkiye halkları büyük bir umuda kapıldı. Dolmabahçe mutabakatı sadece Kürtlerde değil tüm halklarda umut yarattı. Herkes barışı beklerken, Cumhurbaşkanı'nın bir sözü ile savaş süreci başladı" dedi.

'BİR ARADA YAŞAMA DUYGUSU KOPMA NOKTASINDA'

Savaş politikasının temel nedeninin AKP iktidarı olduğunu belirten Tuncel, "Türkiye halkları barışa dair umudunu yitirdi. Bir arada yaşama duygusu da giderek kopan bir noktaya gelmiştir. Duygu olarak bir bölünme söz konusu. Türkiye'nin doğusu ile batısı arasında bir duygu kopuşu söz konusu. Bunu yaratan da AKP iktidarıdır. Bu savaş politikalarından vazgeçilmeli. Savaşın derinleşmesini engellemenin tek yolu, Sayın Öcalan'ın müzakere sürecine katılmasıdır" diye konuştu.

AKP Milletvekili Galip Ensarioğlu'nun "Öcalan'da devlet görüşüyor" açıklamasını hatırlatan Tuncel, "Toplum yanlış bilgilendiriliyor. Görüşme varsa, neden avukatları, ailesi ve heyetimizle görüşmesi engelleniyor. Neden bu görüşmeyi neden AKP'liler biliyor, toplum bilmiyor" dedi.

Herkesi Cumartesi günü yapılacak açıklamaya davet eden Tuncel, "AKP'yi bu savaş politikalarından vazgeçirmek hepimizin sorumluluğu" diye belirtti. (ETHA)