BDP Grup Başkanvekilleri Pervin Buldan ve İdris Baluken, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile yaptıkları görüşmeye ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bekir Bozdağ'a ziyarette "hayırlı olsun" dileklerini ilettiklerini ifade eden Buldan, "Barış ve çözüm sürecini bundan sonra sayın Bozdağ ile götürme yönünde bir beklenti var. Bu konuları görüştük" dedi.

Bozdağ'a beklentilerini aktardıklarını belirten Buldan, tutuklu milletvekillerinin durumunu konuştuklarını, bunun acilen çözülmesi gereken bir mesele olduğunu kaydetti.

Aynı zamanda HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel'in durumuna ilişkin de değerlendirme yaptıklarını söyleyen Buldan, "Tuncel ile ilgili verilen karar, zamanı açısından kafamızda bazı soru işaretleri uyandırdı. Bu kararın siyasi olduğunu ifade ettik" diye konuşu.

Buldan, şunları söyledi:

"Aynı zamanda hasta tutuklularla ilgili beklentilerimizi aktardık. Bu insanların acilen tahliye edilmeleri gerektiğini, süreç açısından bunun önemli olduğunu ifade ettik.

Öcalan'ın koşullarına ilişkin değerlendirmemiz oldu. Gazetecilerden, akademisyenlerden oluşan bir heyetin gideceği bilgisi vardı. Biz bunun mutlaka olması gerektiğini, siyasi heyetin dışında böyle bir heyetin adaya gitmesinin süreçle ilgili olumlu olacağını ifade ettik. Ayrıca hafta sonu İmralı adasına gitme talebimizi ilettik.

Sayın Bozdağ da bu süreci çok önemsediğini ve en kısa zamanda toplumsal bir barışa, huzura kavuşmanın önemli olduğunu ifade etti. Bunun için elinden geleni yapmaya çalışacağını söyledi. Bakanlıkta yeni olduğunu, adaya gidiş gelişler konusunda yol ve yöntemin ne olduğunu bilmediğini ama bunu Sadullah Ergin ile konuşacağını, gidiş talebiyle ilgili yarın geri dönüş yapacağını kaydetti. Olumlu bir görüşme oldu. Ümit ediyoruz bundan sonra Bekir Bozdağ ile de çok sıkı ilişkiler, iyi diyalog içerisinde bu süreci birlikte götürebiliriz. Türkiye'nin arzu ettiği barış ve müzakere sürecinin olumlu yönlere gidebilmesi için diyaloğun önemli olduğunu düşünüyoruz. Görüşmelerimiz devam edecek, sayın Bozdağ ile sık sık bir araya geleceğiz. Çok önemli ve olumlu bir toplantı oldu."

Buldan, tutuklu vekillerle ilgili bir soru üzerine, "Grup başkanvekilleriyle yapacağımız bir toplantı vardı. Sayın Bozdağ'ın da bu toplantıdan bilgisi var. Bütçe görüşmelerinde sayın Bülent Arınç'ın bu konuda bir irade beyanı olmuştu. Bu yönde bir hazırlıklarının olduğunu biliyoruz. Bekir bey de grup başkanvekillerinin bir araya gelip bu konuyu gündemlerine almaları ve bu konunun en kısa zamanda çözülmesi gerektiğini ifade etti. Konuyla yakından ilgileneceğini ancak grup başkanvekillerinin de bir araya gelip köklü bir çözüm bulmaları gerektiği yönünde görüş belirtti" dedi.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile yaptıkları görüşmeye ilişkin bilgi verdi.

Çiçek'in tutuklu vekillerle ilgili "mevcut durumun artık aşılması, Meclis'te gerekli olan çalışmanın bir an önce ortaya konulması gerektiğini" ifade ettiğini aktaran Baluken, "Sayın Çiçek, bu konudaki görüşünün belli olduğunu, siyasi partilerin de bir an önce bu sorumluluğu yerine getirmek için ortaklaşma zemini aramaları gerektiğini ifade etti. Biz de Meclis Başkanı'nın bu tavrını olumlu ve önemli buluyoruz" dedi.

Bugün AK Parti'nin grup başkanvekillerinin, kendi aralarında, konuyla ilgili stratejisini ve yol haritasını belirleme toplantısı gerçekleştireceklerini belirten Baluken, "Onların bu toplantısından sonra AK Parti'nin CHP, MHP ve BDP'ye bir toplantı çağrısı olacak. Bu çağrı neticesinde grup başkanvekilleri bir araya geleceğiz. Bu bilgileri de sayın Çiçek ile paylaştık" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel'in hakkında Yargıtay tarafından onanan kararla ilgili görüşlerini de ifade ettiklerini dile getiren Baluken, şunları söyledi:

"Meclis Başkanı da bu konuda da Meclis'in kalıcı bir çözüm bulması gerektiğini dile getirdi. Hakkında kesinleşmiş hüküm bulunan milletvekilleriyle ilgili üç seçeneğin olduğunu, bunlardan birinin 'Onanmış olan kararın Genel Kurul'da okunmasıyla milletvekilliğinin düşmesi'; ikincisinin 'onanmış olan kararın okunmasının dönem sonuna bırakılması'; üçüncü seçeneğin de 'yapılacak bir düzenlemeyle milletvekilleri hakkındaki yargılama sürecinin dönem sonuna bırakılması' olduğunu ifade etti. Bu konuda kalıcı çözüm için siyasi partilerin gerçek bir çözümle gelmelerinin önemli olduğunu dile getirdi. Biz de milletvekili hakkındaki yargılamanın dönem sonuna bırakılması görüşünde olduğumuzu ifade ettik.

Hem tutuklu vekillerin durumu hem de Sebahat Tuncel'in durumuyla ilgili sanırım yarın veya önümüzdeki günlerde grup başkanvekilleriyle bir araya gelip yapılan çalışmaları ortaklaştırmaya çalışacağız. Eğer bu konularda bir yol alırsak grup başkanvekilleri Meclis Başkanı ile beraber toplantı yapacaklar."

Baluken, bir soru üzerine, İçişleri Bakanı Efkan Ala ile görüşmelerinin gelecek haftaya gerçekleşeceğini bildirdi.