Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Antep milletvekili Mahmut Toğrul, Antep’teki gözaltı ve tutuklamalara ilişkin Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

Antep’teki gözaltı ve tutuklamalara tepki gösteren HDP’li Toğrul, olası bir referanduma işaret ederek “Tüm HDP’lileri, hatta HDP’ye oy verme ihtimali olanları tutuklayarak sonuç almak istiyorlar” dedi.

Gazete Karınca’nın haberine göre, Antep’teki yaşananlara çarpıcı örnekler veren Toğrul, ‘kepenk kapatma’ gerekçesiyle gözaltına alınan 15 esnaftan 9’unun tutuklandığını aktardı.

Toğrul, “Tutuklananlardan biri işportacı, yani tezgâhı açsa suç kapatsa suç. Karayılan mahallesinde sokağın başında normal bir şekilde oturan 2 gence ‘Eylem mi yapacaksınız?’ denilip gözaltına alınıyor ve bunlardan biri tutuklanıyor” ifadelerini kullandı.

1 AYDA 86 GÖZALTI, 50 TUTUKLAMA

Sadece son bir ay içinde 86 kişinin gözaltına alındığını belirten Toğrul, aralarında HDP ve DBP’li yöneticilerin de olduğu ve MEYADER Şube Başkanı’nın da bulunduğu 50 kişinin ise tutuklandığını açıkladı.

Toğrul, kentte ilçe ilçe yaşananları şu şekilde anlattı:

‘ORKESTRA EKİBİNİ TUTUKLADIR’

Örneğin Araban ilçemizde gözaltına alınıp tutuklananlar bir orkestra ekibidir. Suçları düğün ve benzeri davetlerde, Kürtçe müzik çalarak, örgüt propagandası yapmış oldukları gerekçesidir. Jandarma bu suçu ispat için bölgede düğün yapan düğün sahiplerinden zorla düğün kasetlerini toplamaktadır. Bunun dışında suç delili olarak sosyal medya paylaşımları gösterilmektedir.

İSLAHİYE’DEKİ TUTUKLAMALAR

İslahiye ilçesinde ise 7 Haziran’dan beridir yoğun bir şekilde tutuklamalar yaşanmaktadır. Yapılan gözaltı ve tutuklamaların birçoğu, gizli tanık ifadelerine dayandırılarak yürütülmektedir. 12 Aralık’tan sonra İslahiye’de gerçekleştirilen 5 operasyon sonucunda, bir şantiyede çalışan işçilerle birlikte 24 kişi tutuklanmıştır.

‘ŞAHİNBEY’DE KEPENK KAPATAN ESNAFLARA TUTUKLAMA’

Merkez Şahinbey ilçesinin Vatan mahallesinde, 4 Kasım eş genel başkanlarımız ve Milletvekillerimizin tutuklanmasını protesto ederek kepenk kapatan esnafa yönelik operasyon yapıldı.

Esnafların bulunduğu mahalle gündüz gözü zırhlı araçlarla ablukaya alındı.

Drone’ler ile mahalleye yönelik operasyon gerçekleştirildi. Gözaltına alınan 15 esnaftan 9’u tutuklandı.

Tutuklananlardan biri ise işportacı, yani tezgâhı açsa suç kapatsa suç. Gözaltına alınanlar, şahsım adına “Talimatı size Mahmut Toğrul mu verdi?” şeklinde baskılayıcı ve suç oluşturmaya yönelik ifade vermeye zorlanması ise yetkililerin düşmüş olduğu durum açısından vahimdir.

‘EYLEM Mİ YAPACAKSINIZ?’ DİYE TUTUKLADILAR’

Karayılan Mahallesi’nde sokağın başında normal bir şekilde oturan 2 gence “Eylem mi yapacaksınız?” denilip gözaltına alınıyor ve bunlardan biri tutuklanıyor.

POLİSTEN EVİ TARANAN EŞ BAŞKANA YANIT

Gaziantep’te gözaltına alınan DBP Şahinbey İlçe Eş Başkanı Hebat Gengeç’in evine yapılan baskından sonra ve gözaltı işleminden yaklaşık 50 dakika sonra kar maskeli 3 kişi tarafından Gengeç’in evine ateş açılmıştır. Bunun üzerine hemen polisi arayan aile sakinlerine polislerin vermiş olduğu cevap “Ekip gönderemeyiz, siz boş kovanları toplayın, getirin bize teslim edin” şeklinde olmuştur.

Yaptığı açıklamada gözaltı ve tutuklamalara tepki gösteren HDP’li Toğrul, olası bir referanduma işaret ederek “Tüm HDP’lileri, hatta HDP’ye oy verme ihtimali olanları tutuklayarak sonuç almak istiyor” dedi.