BURSA - PKK Lideri Abdullah Öcalan ile yaptığı görüşmeye dair bilgi veren DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk, basın mensuplarının "Devlet yetkilileri Öcalan'la en son ne zaman görüştü?" yönündeki sorusuna "Geçen hafta" yanıtını verdi.

Görüşmeye ilişkin bilgi veren Tuğluk, "Ben kendisini karamsar görmedim. Fakat kaygıları olduğunu gördüm. Kendisi açısından başlatılan bu sürece hükümet cephesinde, devlet cephesinde nasıl yanıt verileceği konusu belirsizliğini koruyor, 'Koşullarının kendi rolüne uygun hale getirilmesi gerektiğini' ifade etti" dedi.

PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın "Çözüm için adım atılmazsa Mart'ta çekilebilirim" açıklamasının ardından gözlerin çevrildiği Öcalan-Tuğluk görüşmesi bugün gerçekleşti.

Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Aysel Tuğluk ve PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın avukatları Mizgin Irgat ile Cengiz Çiçek İmralı Adası dönüşünde, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Gazeteci ordusunun takip ettiği açıklamada konuşan Tuğluk, Öcalan'la görüşmesinde daha önce "Çözüm gelişmezse çekilirim" dediği Mart ayında, sorunun seyrinin nasıl olacağı konusunda kamuoyunun bilgilenmesi gerektiğini söylediğini aktardı.

MART AYINDA TIKANMA YAŞANABİLİR

Tuğluk, özellikle Mart ayındaki gelişmelerle sürecin bir barış, çözüm sürecine mi çevrileceği, dolayısıyla Hazirana kadar belirlenen sürecin devam mı edeceği, bir takım gelişmelerin yaşanmaması halinde çözümsüzlükte tıkanmama mı yaşanacak, bir anlamda bunların açığa çıkacağı bir ay olacağını ifade etti.

Tuğluk görüşmede Öcalan'ın, ''Boş bir havuzda benden yüzmem isteniyor. Fakat yüzmem için ve rolümü oynamam için bu havuzun dolu olması gerekiyor. Mevcut koşullarda ancak kolaylaştırıcı bir rol oynarım" diye konuştuğunu söyledi.

Tuğluk, basın mensuplarının, "Devlet yetkilileri Öcalan'la en son ne zaman görüştü?" yönündeki sorusuna, "Geçen hafta" diye yanıt verdi. Yine bir gazetecinin, "Bu koşullarda ev hapsini mi kast ediyor?" sorusuna ise Tuğluk, "Ev hapsi gibi net cümleler kullanmadı. Fakat, boş havuzda yüzmesinin bu koşullarda mümkün olmadığını söyledi. Koşullarının kendi rolüne uygun hale getirilmesi gerektiğini ifade etti" dedi.

Tuğluk, son olarak görüşmeye ilişkin şunları aktardı: "Ben kendisini karamsar görmedim. Fakat kaygıları olduğunu gördüm. Kendisi açısından başlatılan bu sürece hükümet cephesinde, devlet cephesinde nasıl yanıt verileceği konusu belirsizliğini koruyor. Ama bunun zemini olduğunun olduğunu da söylüyor. 'Barış ve çözüm için zemin var, ama bu ne kadar değerlendirilecek' diyor. Bu açıdan önemli olduğunu ifade etmeye çalıştı."

Gazetecilerin ısrarlı soruları üzerine detay vermeyeceğini belirten Tuğluk ve avukatlar, Gemlik'ten ayrıldı.

ANF