Türk Tabipleri Birliği (TTB), biber gazının insan sağlığına zararlı olduğunu ve acilen yasaklanması gerektiğini belirtti.

TTB'den yapılan açıklamada, Gezi olaylarından bu yana Türkiye'yi yönetmekte zorlanan, 17 Aralık'tan bu yana ortaya çıkan devasa yolsuzluk dosyalarıyla iyice sıkışan AKP Hükümeti'nin kendisine yönelik her türlü muhalif eyleme karşı orantısız şiddet kullanmaya devam ettiğini bildirildi.

Açıklamada, hiçbir şiddet içermeyen, demokratik, barışçıl gösterilerde bile tazyikli sularla, biber gazlarıyla, plastik mermilerle, TOMA'larla, akreplerle saldırıya uğrandığı belirtildi.

Biber gazının artık gündelik hayatın bir parçası olduğu ve bir halk sağlığı sorunu haline geldiği vurgulanan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Hükümet 1 Mayıs'tan Gezi Direnişi'ne, yolsuzluk protestolarından "İnternetime dokunma!' eylemlerine, işçi mücadelelerinden Kürt sorununa kadar karşılaştığı her sorunu biber gazıyla "çözmeye' çalışıyor. Hükümet güçleri sokaklardan meydanlara, hastane bahçelerinden stadyumlara, dükkanlardan evlerimizin içlerine kadar biber gazı yağdırıyorlar. Üstelik de yakın mesafeden ve tıpkı bir ateşli silah gibi hedef gözeterek kullanıyorlar. Gezi Direnişi'nde bu nedenle binlerce insanımız yaralandı, on bir yurttaşımız gözünü kaybetti. Hükümet güçleri 15 Şubat günü de başta Batman, Diyarbakır, Cizre, Yüksekova olmak üzere birçok yerleşim merkezinde düzenlenen sivil protesto eylemlerine tıpkı Gezi Direnişi'nde olduğu gibi orantısız bir şiddetle saldırdı."

BİBER GAZI İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLI

Batman'da 18 yaşında bir kişinin gözüne isabet edilen biber gazı mermisi nedeniyle sol gözünü yitirdiği, 7 aylık bir bebeğin evinin içine atılan biber gazı nedeniyle ölüm tehlikesi geçirdiğine dikkat çekilen açıklamada, "Türk Tabipleri Birliği olarak defalarca uyardık, Başta Dünya Tabipler Birliği, İnsan Hakları İçin Hekimler Örgütü, Avrupa Hekimler Daimi Komitesi olmak üzere uluslararası hekim örgütleri defalarca uyardı, bir kez daha uyarıyoruz. Biber gazı insan sağlığına zararlıdır ve acilen yasaklanmalıdır" denildi. (ANF)