Bir süredir Türkiye Komünist Partisi (TKP) ismi üzerinden ilginç bir taktik savaşı yaşanıyor.

 

1920’de kurulan Mustafa Suphi’lerin TKP’sinin geleneğinden geldiklerini ifade eden “Suphi’den Bilen’e Gelenek Yaşıyor Girişimi”, Sosyalist İktidar Partisi'nin ismini değiştirmesiyle kurulan mevcut TKP’nin geleneği temsil etmediğini iddia ederek, TKP adıyla yeni bir parti kurmaya girişmişlerdi.

 

6 Şubat 2012 tarihinde İçişleri Bakanlığına "Türkiye Komünist Partisi" adıyla bir parti kurmak üzere gereken evrakları hazırlayıp ve başvurmuşlardı. Başvuranlar 1980 cuntası döneminde illegal TKP davasından yargılanan, mahkum edilen, sürgün cezasına çarptırılan eski TKP’lillerdi.

 

Bu başvuru, adını değiştirip TKP adını alan SİP’in yöneticilerinin müdahalesi sonucunda kabul edilmemiş ve TKP’nin yasal kuruluşu engellenmişti.

 

TKP/SİP yöneticileri, TKP kuruluşu için başvuru yapıldığı gün, kendi beyanlarına göre AK Parti adıyla bir parti kurmak için başvuru yapmışlardı. Böylece aynı adla başka bir partinin kurulamayacağını İçişleri Bakanlığı’na ispatlayacaklarını düşünmüşlerdi.

 

Yeni TKP/SİP’in bu ilginç hamlesine eski tüfekler de karşı hamleyle yanıt verdiler. Önceden ikinci bir partinin hazırlıklarını tamamlayıp ve aynı gün "Toplumcu Kurtuluş Partisi" adıyla Bakanlığa başvurdular. Bakanlık, ertesi gün partinin kuruluşuna dair alındı belgesini teslim etti.

 

Alındı belgesi teslim edilen ve bu şekilde resmen 7 Şubat 2012 tarihinde kurulmuş bulunan Parti’nin Kurucular Kurulu da 15 Şubat 2012 tarihinde yaptığı toplantıda aldıkları ilk kararla, Parti tüzüğünün birinci maddesini değiştirdiler.

 

Kurucular Kurulu tarafından değiştirilen Tüzüğün birinci maddesi, Partinin adı Türkiye Komünist Partisi’dir. Kısaltılmış adı TKP’dir. Merkezi Ankara’dadır. Partinin amblemi, sarı hatla çevrelenmiş yuvarlak mavi zemin üstünde kırmızı orak çekiç, orak çekicin üstünde TKP yazısı ve altında sarı yıldızdır. Partinin marşı, ‘TKP Marşı’dırşeklinde belirlendi ve Kurucular Kurulunun onayı ile parti defterine işlendi.

 

Böylece eski tüfek TKP’liler TKP/SİP’le taktik savaşlarında yeni bir ‘mevzi’ kazandı.

 

Bu kararın Yargıtay Başsavcılığına iletilmesinden sonra, ilgili savcılar kanuni mevzuata göre belgeleri kabul etmek dışında yapacak bir şey kalmadığını, tüzük değişikliğinin gereken bütün yasal şartları yerine getirdiğini, bu nedenle sürecin yasal olarak işlemeye başladığını belirttiler.

 

Resmi evraklarda yapılan düzeltme ile birlikte, Türkiye Komünist Partisi adını ve TKP kısaltmasını kullanacak olan parti, Türkiye’nin mevcut 68. siyasi partisi olarak tescillendi ve Ankara’da kurulu bulunan genel merkezinde faaliyetlerine başladı.

 

Bu adımla, 92 yıl boyunca parti adıyla yasal olarak herhangi bir faaliyet yürütmemiş bulunan geleneksel TKP, siyasal sosyal yaşamdaki yerini almış oldu.

 

Yeni kurulan eski TKP’nin ilk açıklamasında süreç şöyle anlatıldı:

Eski TKP’liler uzun yıllar sonra yeniden birlik ve yasal örgütlenme çalışmalarına başlamışlardı. TKP’lilerin 2000’li yılların başında yoğunlaştırdıkları bu çalışmalar, kısa bir zaman içinde parti kuruluşuyla sonuçlanacaktı. TKP’liler, parti kuruluşunu hedefleyen birlik çalışmalarına diğer sol grupları olduğu gibi SİP yöneticilerini de davet etmişlerdi.

 

Fakat SİP yöneticileri TKP adıyla parti kurmayı yanlış bulup kabul etmemiş ve Komünist Parti adıyla bir parti kurmuşlardı. SİP yönetiminin bu tavrı üzerine TKP’liler arasındaki birlik çalışmaları hızlanmış ve parti kuruluşu için uygun zaman ve zemin kollanmaya başlanmıştı.

 

Bu gelişmeler olurken, KP’nin kurulmasından birkaç ay sonra, 2001 yılında Sosyalist İktidar Partisi ani bir kararla KP ve SİP’i birleştirerek, bir anda TKP adını almıştı.

 

Bu olay, o zamanlar protesto edilmiş, basın açıklamaları yapılmış ve isim gaspının dünyada benzeri olmadığı söylenmişti.

 

1920 yılında kurulan TKP’nin bugün kamuoyuna duyurduğu bu adımla, tarihsel hatadan dönülmüştür. Türkiye bir süre aynı isimli iki partiyi bir arada görecektir.

 

İlgili haberler:

Yeni bir TKP kuruluyor

Yeni TKP yarın kuruluyor

‘TKP’ engelledi, TKP kurulamadı

TKP, AKP kurma girişimini kabul etti


DEMOKRAT HABER / DENİZ GÜNEŞ