Türkiye Komünist Partisi (TKP) Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 90. yılında "Yeni bir cumhuriyet için buluşuyoruz. Türkiye AKP'ye boyun eğmiyor" sloganıyla Kadıköy'de miting düzenledi.

Türkiye genelinden TKP üyelerinin katıldığı mitingin açılış konuşmasını sanatçı Orhan Aydın yaptı. Aydın, "Bugün padişahın gasp ettiği bir cumhuriyetin 90. yılı. Biz emperyalizme, para babalarına karşı eşit özgür kardeşçe sosyalist bir cumhuriyeti ilan etmeye geldik. Bugün bizimle birlikte yurdun dört bir yanında cumhuriyeti kutlayanlar var, iyi ki varlar. Ama bilsinler bağımsız sosyalist cumhuriyeti kurmadan özgürlük yok" diye konuştu.

TKP Merkez Komite Üyesi ve soL Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kemal Okuyan yaptığı konuşmada, "Yarından itibaren Türkiye'nin her yerinde sermayenin cumhuriyet düşmanlığına karşı kardeşliğin ve barışın sembolü olacak bir Cumhuriyet için kolları sıvıyoruz" diye konuştu.

Okuyan şunları söyledi:

"Bu halk kendisi ayağa kalkarsa cumhuriyeti, yurtseverliği, bağımsızlığı, egemenliği kurar. Bağımsızlık, bağımsız bir siyaset ile mümkündür. Halkımız sermaye sınıfından, ırkçılardan, liboşlardan bağımsız bir siyaset örgütlemelidir. Örgütleyebilir mi? Örgütler. İşte kanıtı, burası bir başlangıç. Bizim gibi düşünenler, herkes değil, bu ülkenin büyük çoğunluğunu meydana getiren emekçi halkımız."

Mitinge Ergenekon davası kapsamında ceza alan Yurt Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, CHP Milletvekili Emine Ülker Tarhan ve CHP Denizli Milletvekili ve soL Gazetesi yazarı İlhan Cihaner mesaj gönderdi; sanatçı Ender Yiğit, Bandosol sahne aldı.

Kitle mitingin ardından boğa heykeline yürüdü. (ETHA, Fotoğraf: SoLportal)