İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye'de yapılan genel seçimler ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mutlak güç sahibi olma çabasının önlendiğini ve bunun memnuniyetle karşılanması gerektiğini yazdı.

Seçim sonuçlarına geniş yer ayıran Financial Times'ın bugünkü başyazısının başlığı, "Erdoğan'ın Türkiyesinde kazanan halkın gücü oldu".
Financial Times'ın başyazısı, "Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'ye baskı rejimi dayatma girişimi ağır bir darbe aldı" ifadesiyle başlıyor.
Gazete Türkiye'de tarihi bir seçim yapıldığına dikkat çekiyor.

Başyazıda, "Erdoğan'ın Gezi protestolarını bastırmasından iki yıl sonra, Türkiye'nin demokratik bir ülke olarak kalmasını isteyenlerin elinde kutlayacak bir şey var" ifadesi yer alıyor.

Financial Times, Türkiye'de ekonomik istikrarsızlığa yönelik kaygıların abartıldığı kanısında. Gazete bunun nedenini şu cümlelerle açıklamış:

"Türkiye ekonomisi zaten bir süredir bocalıyor. AK Parti de eskisi gibi reformcu bir hareket değil."

Financial Times Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, "Küçümsenmemesi gereken siyasi bir fenomen" olarak nitelendirmiş. Gazete bununla birlikte Erdoğan'ın da artık, otoriter emellerinin ve inatçı liderliğinin seçmenlerce açıkça reddedildiğini anlaması gerektiğini vurguluyor.

Gazetedeki başyazı şu satırlarla noktalanmış:
"Bu arada, seçimin sonucu Türkiye'nin NATO ittifakındaki ve diğer dostlarının morallerini artırmalı. Sayın Erdoğan yıllardır Rusya lideri Vladimir Putin ile mukayese ediliyor. Putin ise tek adam yönetimi ile Rusya'nın bir gün demokratik bir ülke olabileceğine dair umutları yok etmiş bir kişi. Uzun süredir Türkiye'nin, trajik bir şekilde diktatörlüğe sürüklenen Rusya gibi olmasından korkuluyordu. Türk halkının gelecekleri için, Cumhurbaşkanlarının dikte ettirmeye çalıştığından çok farklı bir vizyonu olduğunu görmek, cesaret verici."