Peşmerge’nin, Şii milislerin ve Sünni aşiretlerin desteklediği Irak ordusunun IŞİD’e karşı başlattığı Tikrit operasyonuyla Tikrit’in merkezi IŞİD’den geri alındı.

Tikrit’in kurtarılmasının ardından Peşmerge güçleri, sabah Kerkük’ün güneyinde IŞİD’e karşı operasyon başlattı. Diğer bir taraftan da Tuzhurmatu’ya bağlı Beşir köyünün IŞİD’den kurtarılması için Türkmen gönüllü halk güçleri ve güvenlik güçleri de operasyon başlattı.

IŞİD KERKÜK’ÜN KÖYLERİNDEN ÇEKİLİYOR

Kerkük operasyonu kapsamında bilgi veren Rûdaw Muhabiri Huner Ehmed, Peşmergelerin ilk etapta Murre köyünü kontrol ettiğini bildirdi. Ehmed, örgüt mensuplarının Kerkük’ün güneyindeki köylerden çekildiği bilgisini aktardı. Kerkük’ün 25 kilometre güneyindeki Beşir kasabasının çevresinde bulunan alanda şiddetli çatışmaların meydana geldiği aktarılıyor.

Rûdaw’a konuşan Kerkük İlçeler ve Nahiyeler Polis Müdürü Serhad Kadir, “Şii milisler sadece Beşir kasabası yakınlarında operasyona katılıyor. Diğer bölgelerde sadece Peşmerge Güçleri var ve ilerliyorlar” dedi. Kadir, çok sayıda örgüt mensubunun ölü olarak ele geçirildiğini ileterek, çatışmalarda bir peşmergenin yaralandığını söyledi. Peşmerge güçleri geçen hafta Kerkük’te operasyon başlatmış ve bazıları stratejik, çok sayıda yerleşim birimini kurtarmıştı.

TÜRKMENLERDEN IŞİD OPERASYONU

Türkmen Beşir köyünün kurtarılması için güvenlik güçleri ile Türkmen gönüllü halk güçleri dün akşam saatlerinde harekete geçti. IŞİD terör örgütünün bulunduğu bölgeye saldırılar başladı. Selahaddin şehir merkezi ile Tikrit’in bir çok bölgeleri de IŞİD’den temizlendi. Peşmerge, ordu ve gönüllü halk güçleri, Tikrit’i IŞİD’den kurtarmaya yönelik başladığı operasyon kapsamında kent merkezini ele geçirdi. IŞİD tarafından ele geçirilen Tikrit kentine yönelik operasyonlar ordu birliklerinin şehrin bazı semtlerini ele geçirmeleri ile devam ediyor. Irak güçlerinin saldırısı sırasında, ABD öncülüğündeki koalisyonun savaş uçakları da havadan destek veriyor.

IŞİD SERÊKANİYÊ’DE YENİLECEK

Rojava’da bulunan Serêkaniyê’nin köylerine saldıran IŞİD ve YPG-YPJ güçleri arasındaki çatışmalar sürüyor.

YPG Komutanı Hüseyin Koçer, IŞİD’in bu saldırılarının amacının Kürt halkının iradesini kırmak olduğunu belirtti.

Serêkaniyê’deki YPG komutanlarından Hüseyin Koçer, bölgedeki durum hakkında Rojnews’e konuşarak şunları belirtti:

“YPG ve YPJ güçleri iki gündür Serêkaniyê’nin güneybatısında bulunan ve nüfusunun çoğunluğu Arap olan Menecir ve Til Xenzir köylerinde DAİŞ çetelerine karşı savaşıyor. DAİŞ çetelerinin tüm bu saldırılarının amacı Rojava’nın ve Kürt halkının iradesini kırmak ve yok etmektir. Bu çeteler şimdiye kadar da Suriye’ye karşı operasyon adı altında Türkiye tarafından desteklenmekte ve eğitilmektedir. Türkiye’nin gerçekte yaptığı aslında DAİŞ ve Suriye düşmanlığı değil, Rojava Kürdistan’ındaki Kürt halkının iradesini kırmaya çalışmaktır. Çatışmalarda şu ana kadar herhangi bir yurttaş yaşamını yitirmedi.”

(Evrensel)