Türkiye İnsan Hakları Kurumu (TİHK) Ankara Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda (Sincan Cezaevi) tutuklu ve hükümlü çocuklara işkence uygulandığıyla ilgili iddialar üzerine yaptığı araştırmayı yayınladı.


Raporda Sincan Cezaevi’nde çocuklara karşı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 3. maddesi ile Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 37. maddesinde koruma altına alınan işkence ve kötü muamele yasağının ihlal edildiğine karar verildi.

Araştırmada bütün sorumluların tespit edilmesinin gerekliliğine ve tutukluluk süresinin en aza indirilmesinin önemine de dikkat çekildi.

Tutuklamaya hapis cezasına alternatif modeller geliştirilmesi için ilgili bakanlıklar arasında işbirliği sağlanması önerildi.

Özgürlüğü kısıtlama son çare olarak vurgulandı ve bu halde dahi getirildiği kurumların çocukların eğitim ve öğretimlerini sağlayacak nitelikte olması gerektiği vurgulandı.

Araştırma raporunda çocuklarla yapılan görüşmelere, cezaevi yetkilileriyle yapılan görüşmelere ve sağlık raporlarına da yer verildi. (bianet)