İngiliz The Telegraph gazetesi yazarı Peter Oborne, Afganistan’da yaşanan durumu örnek vererek, Türkiye’nin bugünkü Pakistan gibi olabileceğini ve radikal İslamcı militanların hedefi haline gelebileceği öngörüsünde bulundu.

Peter Oborne, The Telegraph gazetesinde yayımlanan bu günkü makalasinde IŞİD militanlarının son olarak Irak’ın en büyük ikinci kenti Musul’u ele geçirmeleri ile 1. Dünya Savaşı sonrasında İngiltere ve Fransa tarafından çizilen sınırların fiilen ortadan kalktığını ve Irak’ın fiilen üçe bölündüğünü yazdı.

Batılı istihbarat kuruluşlarının Afganistan’da cihatçıların Sovyetlere karşı savaşında korkunç hatalar yaptıklarını yazan Oberne ’’ El Kaide’yi destekledik ve sonra bize karşı döndüler. Bu politika yüzünden Pakistan şimdi iç savaşın eşiğine kadar giden terörist başkaldırı ile uğraşıyor.’’ dedi.

Türkiye’nin bu günkü durumunu Pakistan’a benzeten yazar, ’’Böyle giderse Türkiye’nin de Suriye’deki geri tepme yüzünden aynı sorunla karşılaşması muhtemel. Bu arada cihatçılar -Musul’u ele geçirerek- Batıya saldırılar düzenleyebilecekleri yeni bir terör üssü bulmuş oldu. Bunların hepsi Suriye savaşı başlarken öngörülebilirdi’’ diye yazdı.