Türkiye sol hareketinin öncü kadrolarından Teslim Töre, Türkiye ve Ortadoğu’da yaşanan kaos sürecini değerlendirdi; kaos durumunun PKK lideri Abdullah Öcalan'ın felsefesiyle aşılabileceğini söyledi. Töre, " Ortadoğu’ya yönelik Öcalan’dan başka kimse politika üretmiyor. Amerika’nın politikası çöktü. Türkiye kendi iç politika sorunlarını çözemiyor," dedi.

"ROJAVA'DA YARATILAN VE HAYRANLIK UYANDIRAN SİSTEM ÖCALAN'IN ÜRÜNÜDÜR"

ANF'den Serkan Demirel'e konuşan Teslim Töre, Öcalan'ın özgürlüğünün ne anlam ifade ettiği sorusuna şöyle yanıt verdi: "Öcalan bugüne kadar var ettiği felsefe ile olsun yaptığı politikalarla olsun hiçbir zaman sadece bir ulusu savunmadı. Öcalan kendini bir ulusa tabi tutmamıştır. Bu durum geçmişte de böyleydi bugün de böyledir. 35 yılı aşkındır geliştirdiği bütün politikalar, halklar açısından büyük bir önem taşıyor. Yaptıkları ile tüm insanlığa hizmet ediyor. Bugün insanlığı yok etmek için var olan tüm sistemlere alternatif bir sistem Rojava’da inşa ediliyor ve bütün bir dünya bunu hayretler içerisinde izliyor. Burada yaratılan bu sistem Öcalan’ın ürünüdür. İşte tam bu noktada insanlık onların değerini savunanın özgürlüğünü savunmalıdır."

ÖCALAN'IN SİYASET YAPMA TARZI

Öcalan'ın siyaset yapma tarzına ilişkin olarak ise şunları söyledi:

"Öcalan’ın geliştirdiği tarzın dünyada eşi benzeri yok.  Mandela ile benzetilme durumuna tamamen karşıyım. Mandela zindandayken kendi örgütü ile bağlarını Öcalan gibi bu kadar sıkı koruyamadı.  Öcalan 16 yılda kendi örgütüyle birlikte ortak strateji geliştiriyor. Legal alan için siyaset üretiyor, küçücük bir alandan dünyayı çok iyi okuyor buna göre felsefe geliştiriyor. Yeri geldiğinde dört duvardan Ortadoğu’ya yeri geldiğinde dünyanın en ücra köşesine yeri geldiğinde sokak mücadelesine çok iyi uzanabiliyor. Öcalan’ın yaptığını bırakın içeride olan birisi dışarıda olan bir lider bile yapamıyor.  Öcalan uzandığı her alanda var ettiği politikanın aynı zamanda baş aktörlüğünü oynayabilme rolünü elinde tutuyor tüm bunlar değerlendirildiğinde şunu diye biliriz tarz anlamıyla eşi benzeri yok."

Öcalan'ın siyaset yapma biçiminin bölge halkları için hayati önemde olduğunu dile getiren Töre; "Biz Marksistler Öcalan’ın geliştirdiği demokratik ulus gibi kavramlar yanaşmaya hiç çalışmadık. Temel felsefede yoktur diye bu gibi kavramları tartışmak suç sayılırdı. Bu kavramları tartışanlar suçlu olarak görülürdü. Ama Öcalan hep bunun dışında davrandı. Demokratik ulus diye bir kavram yarattı ve hakların yüzyıllardır başına bela olan Ulus Devlet dayanağını ortadan kaldırdı. Öcalan’ın geliştirdiği bu felsefe sayesinde Ortadoğu bu kaostan kurtulacak. İşin en ilginç yanı ise halkların için bu felsefeyi üreten neden dört duvar arasında tutuluyor," diye konuştu.

"ÖCALAN YEPYENİ BİR MODEL YARATTI; GERÇEKÇİ VE SOMUT YAKLAŞTI"

Öcalan'ın yaptığı siyasetin dayanaklarına ilişkin soruya da yanıt veren Töre, "Hiç kuşkusuz Öcalan’ın yarattığı siyaset tarzının pratikte karşılık bulmasının en büyük sebebi gerçekçiliğine dayanıyor. Öcalan tüm koşulları göz önüne alarak iyi analiz yapıyor ve yaptığı bu analizlere dayanarak gerçekçi bir siyaset üretiyor. Öcalan bu tarzıyla Teori ve pratikte yepyeni bir model yarattı. Geçmişte bizlerde siyaset yaparken çıtayı sosyalizme koymuştuk. Bunun altını Marx ve Engels ile doldurmaya çalışıyorduk. Öcalan bunu yapmadı hedefini olması gereken yere değil de, olabilecek yere göre belirledi ve bu durumda hep ona kazandırdı. Yani her zaman gerçekçi ve somut yaklaştı, nesnel olgular neyse ona denk politikalar üretti ve pratikte hep başardı," dedi.

"TÜRKİYE VE BÖLGE ÖCALAN'IN DÜŞÜNCELERİYLE ŞEKİLLENİYOR"

Öcalan’ın felsefesinin varlığının birçok lideri tedirgin ettiğini söyleyen Töre, "Türkiye ve bölge Öcalan’ın düşünceleriyle şekilleniyor. Bakın Ortadoğu’ya yönelik Öcalan’dan başka kimse politika üretmiyor. Amerika’nın politikası çöktü. Türkiye kendi iç politika sorunlarını çözemiyor. Tüm bu karmaşa içerisinde hem Türkiye yönelik hem bölgeye yönelik tek çözümü Öcalan üretiyor. Ve Öcalan ürettiği bu politikalarla hem Türkiye haklarını hem de Ortadoğu’da zulüm görmüş hakları birleştirdi. Bunun en güzel örneklerinden birisi Halkların Demokratik Partisidir," dedi.

"HDP'NİN YARATACAĞI GÜÇTEN KORKULUYOR"

HDP'ye ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Teslim Töre, şunları söyledi: "Öcalan’ı halklar niye savunmalı dedim. Buna en iyi örnek HDP’nin varlığıdır. HDP Öcalan’ın halklara armağanadır. HDP ile birlikte Türkiye’de her anlamda ezilen, sömürülen, dışlanan herkes kendine yer bulmuştur. Yıllarca var edilmek istenip de yapılmayanı Öcalan HDP ile başardı. HDP ile birlikte Türkiye sol hareketleri ve Kürt Özgürlük hareketi bir araya gelebildi. Bu çok anlamlı ve büyük bir gelişmedir ve bunu ileride daha iyi göreceğiz. Bakın genel seçimlere giderken HDP’nin bu kadar hedefe konulmasının tek sebebi HDP’nin yaratacağı güçten korkulmasıdır. Türkiye’de sistemden mağdur olmuş herkesin adresi HDP olmalı. Kobane’de yaratılan ortak devrimci ruh her alanda yaratılmalı."

"KOBANÊ, DÜNYA DEVRİM TARİHİNE SİLİNMEYECEK BİR NOT OLARAK DÜŞTÜ"

Töre, "Kobane zaferini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna ise şu yanıtı verdi: "Kobane’de elde edilen zaferle birlikte insanlık kazandı. İnsanlığa kaybettirilmek istenen onur kazanıldı. Kobane, dünya devrim tarihine asla silinmeyecek bir not olarak düştü. Kobane ve Rojava devrimi bugüne kadar hiç bir devrim hareketinin çözemediği sorunları çözdü. Kadın sorunun dünyada tek çözüldüğü yer Rojava’dır. Zaferle birlikte Kobane bütün düşmanlarını mahcup etti ve dostlarına bir gurur yaşattı. İnsanlık için unutulmaması gereken bir değerdir."