Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, sanatçı ve sporculara verdiği iftar yemeği sonrası açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) için "Projesi bitti, yıkıp yeniden çok güzel bir eseri İstanbul'a kazandıracağız" dedi.

Devletin Kültür ve sanata teşvik etmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, televizyon dizilerinin Türkiye’nin küresel düzeydeki başarısı olduğunu savundu.

“Televizyon dizileri küresel düzeyde en büyük kültür başarımızdır” ifadelerini kullanan Erdoğan, “Körfez'de Hindistan'da yaptığım gezilerde Türk dizilerinin beğenildiğini duymak beni gerçekten farklı bir şekilde memnun etti. Hindistan ve Türkiye ortak film konusunda çalışma yapacak. Bilhassa tarihi dizilerin senaryolarının doğruları anlatacak şekilde yazılması şarttır” dedi.

Erdoğan'ın açıklamaları şu şekilde:

EGE DEPREMİ

"Allah'a hamdolsun, herhangi bir ölüm söz konusu değil. Maddi hasarlar, bunlar telafi edilir fakat bu konularda da her zaman için hazırlıklı olmamızın gereğini hatırlatmak istiyorum. Onun için de imardı, kaçak yapılaşmaydı, bunların ne kadar önemli olduğunu hatırlatmakta fayda mülahaza ediyorum. Aynı şekilde Yunanistan tarafında da depremden etkilenen komşularımıza da buradan geçmiş olsun diyorum."

Değerli dostlar sanat toplumları bir arada tutan değerdir. Ülkemizde maalesef bu bir dönem belli bir kesimin elinde olmuştur.

Taksim'deki opera binasının yenilenmesi Atatürk Kültür Merkezi'ni kastediyorum daha iyisini yapmak girişimi bu kişilerin saldırısına uğramıştır. Pek çoğunuzun bilmediği bir şeyi ifade etmek istiyorum. Türkiye'de Batı ülkelerinde az rastlanan opera binası Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'dir. Bunu yaparken bütün mimar arkadaşlarıma gezdirdim. Türkiye'de aslında opera binası yok. Şimdi görkemlisini yaptık. Aynı anda 2 bin kişiyi alabilen opera binasına sahibiz. Maalesef opera binasını 15 Temmuz nedeniyle kullanamadık. İnşallah ülke olarak huzura ulaşınca en güzel konserleri takip etme imkanı elde edeceğiz.

‘TAKSİM'DEKİ AKM PROJESİ BİTTİ, YIKIP YENİDEN GÜZEL BİR ESERİ İSTANBUL'A KAZANDIRACAĞIZ’

Halbuki biz hem İstanbul'a hem de kültür sanat dünyamıza kazandırmak için uğraşmıştık. Şimdi inşallah Taksim'deki Atatürk Kültür Merkezi ile ilgili projelerimiz bitti. Yıkıp orayı yeniden çok ama çok güzel bir eseri İstanbul'a kazandıracağız. Şu anda çalışmalar bitti. Bundan sonra işin uygulama işine geçeceğiz. Kültür sanatı belli bir kesimin elinde tutma saplantısı üzüntü verici bir sığlığa yol açmıştır. Türkiye'nin gücü ve kapasitesi ile bulunduğumuz yer uyumlu değil.

‘DEVLET KÜLTÜR SANATI DESTEKLEMELİDİR’

Devlet sanatta kütürde destekleyen teşvik eden bir konumda olmalıdır. Devletin içinde olduğu her iş hantallaşmaya mahkum. Prensip olarak sanatçıların devlet memuru olmasını doğru bulmuyorum. Ama Klasik Türk müziği, opera sanat dallarında devletin boşluğunu dolduramayacağının farkındayım. Devlet ile kültür sanat faaliyetleri arasındaki sağlıksız durumunu belediyelerde görüyoruz. Belediyelerimiz kültür sanat faaliyetlerinde skora değil niteliğe yönelmeleri gerekiyor. Televizyon dizileri küresel düzeyde en büyük kültür başarımızdır.

Körfez'de Hindistan'da yaptığım gezilerde Türk dizilerinin beğenildiğini duymak beni gerçekten farklı bir şekilde memnun etti. Hindistan ve Türkiye ortak film konusunda çalışma yapacak. Bilhassa tarihi dizilerin senaryolarının doğruları anlatacak şekilde yazılması şarttır.