BDP’nin desteklediği Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu Mardin bağımsız adayı Erol Dora, "Türkiye’deki bütün gayrimüslimler siyasetten hep uzaktı. Ötekileştirildi çünkü. Şimdiki bağımsız blok bütün halkları bir paydada buluşturmak istediği için Süryanilerin de yer alması gerektiğini düşündük" diye konuştu.

BDP’nin desteklediği bağımsız adaylardan Erol Dora, Süryanilerin aktif siyasete girme isteğini değerlendirdi. Türkiye’deki bütün gayrimüslimlerin siyasetten hep uzak kaldıklarını söyleyen Dora, "Bu sosyal hukuk devleti ile bağdaşmaz. Ötekileştirildiler çünkü. Sosyal yaşamda, görevlendirmelerde eşit olunmalı. Anayasa’da eşitlik söz konusu oluyor ama pratikte maalesef böyle değil. Şimdiki BDP yeni bir vizyonla yalnız Kürtlerle ilgili değil diğer halklarla birlikte demokrasi yoluna girmeye çalışmıştır. Bu yüzden bizim de artık yola çıkmamız gerektiğini düşündüm" dedi.

-"BDP TÜRKİYE PARTİSİ OLMAYA ÇALIŞIYOR"-

Bağımsız bloğun Türkiye’deki bütün halkları kapsamına aldığını belirten Dora, "Bu blok için bütün kesimlerden aday arandı. Ermenilerle de görüşüldü bu anlamda. Bu vizyonun bir parçası da Süryanilerdir. Sadece Süryaniler için değil benim vekil olma isteğim, milletin vekili olacağım. Bütün halkları temsil edeceğim" dedi.

Basında ve Türk kamuoyunda tartışılan konunun, BDP’nin "Fırat’ın ötesinde bir parti" eleştirisinin olduğunu söyleyen Dora, Türkiye’de sadece Kürtlerin olmadığını, birçok etnik grupların olduğunu ve BDP’nin bunu değerlendirip şu sıralar Türkiye partisi olmaya çalıştığını açıkladı. Bütün halkları kapsayan onların özgürlüklerini savunan bir çizgide olacaklarını ifade eden Dora, "Benim gibi gayrimüslim, sanatçı, başka Kürt partiler gibi üyeleri içine aldı. Yeni bir vizyon var burada. Amaç burada Türkiye’yi demokratikleştirmek. Bu halkların kardeşliği açısından bir adım" dedi.

-"CHP’NİN SOSYAL DEMOKRAT OLDUĞUNU HEP BİRLİKTE GÖRMEK İSTİYORUZ"-

CHP’nin Sosyalist Enternasyonal kuruluşlarına üye olmasına rağmen sosyalist olamadığını iddia eden Dora, özellikle Kürt meselesine yaklaşımının çok yanlış olduğunu söyledi. CHP’nin bölge tarafından da çok fazla ciddiye alınmadığını açıklayan Dora, "Son dönemde demokratik dil kullanmaya başlamıştır. Bu konular ortadadır. Eğer CHP gerçekten bu konuda ciddiyse hodri meydan. Biz diyoruz ki herkes aynı ortak paydada buluşsun. CHP’nin sosyal demokrat olduğunu ispatlamasını hep birlikte görmek istiyoruz" dedi.

-"BARIŞI AŞILAYAN DEMEÇLER VERMEK GEREKİR"-

Siyasilerin son dönem üsluplarının çok ağır olduğunu belirten Dora, "Benim onlardan beklediğim Türkiye hassas bir dönemden geçmektedir. Sorunları çözümleyecek ve 12 Haziran seçimlerinden sonra barışı aşılayan demeçleri vermek gerekir. En önemlisi belki demokratik bir anayasa. Agresif beyanattan kaçınmak da gerekir" dedi.

-"MARDİN HOŞGÖRÜDE PİLOT ŞEHİR OLMALIDIR"-

Bağımsız Bloğunun Mardin mitingine de değinen Dora, ilk defa bu kadar coşkulu ve çok sayıda insanın katıldığı bir miting olduğunu ve demokratik bir hava içinde geçtiğini söyledi. Dora, "Mardin çok özel bir yer. Medeniyetler şehri. Burada Kürtler Araplar, Türkler, Mıhalmiler, Süryaniler hep birlikte yaşıyorlar. Hangisinin Arap, Kürt olduğunu ayırt edemiyorsun. Çünkü burada hoşgörü hakim. Mardin, Türkiye’nin pilot şehri olmalıdır bence" dedi.

Milliyet