Partilerin anlaşamadığı konular kayıt altına alınmayacak, 1982 Anayasası yok sayılarak ‘boş levha’ yöntemi uygulanacak...

 

Nevin Bilgin / STAR

 

TBMM Yeni ve sivil anayasa için yazım etabına geçerken bu süreçte izlenecek yol haritası da belirlendi. Buna göre sivil anayasa yazım çalışmasında 1982 Anayasası yok sayılacak ve boş levha yöntemi kullanılacak. Tartışmalı maddelere ise karartma uygulanacak. Anayasa Uzlaşma Komisyonu üyeleri 9 Mayıs’ta yapılacak toplantıda  kendi görüşlerini de ortaya koyarak bir metin yazımına başlayacak. Sivil anayasada ilk olarak temel hak ve özgürlükler tanımlanacak. Daha sonra diğer kısımlar bu paralelde ele alınacak. Her partiden birer temsilcisinin katıldığı alt komisyon dün toplanarak çalışma sistematiğiyle ilgili konu başlıklarını belirledi. Sivil anayasa yazımı yapılırken, boş levha yöntemi kullanılarak1982 Anayasası gözönünde bulundurulmayacak. Öncelikli olarak temel haklar bölümün kaç madde altında toplanacağı belirlenecek, bölüm maddelerine geçilecek. Yasama-yürütme-yargı, merkezi hükümet ve yerel yönetim ilişkileri başlıkları altında çalışmalar sürecek.

 

KARARTMA UYGULANACAK

Partilerin üzerinde anlaşamadığı maddeler için karartma uygulanacak. Bu durumda stenograflar çıkarılacak ve tutanak tutulmayacak, kayıt olmayacak. Komisyonda diğer maddelerin yazımında tam tutanak tutulacak. Sivil toplum kuruluşları ve doğrudan vatandaşlardan görüşün alındığı Anayasa Komisyonu, parti görüşünden çok vatandaşların beklentilerini de değerlendirmeye alacak.

 

ÇİÇEK, LİDERLERE GİDECEK

Komisyon haftada 3 gün toplanacak ve makul sürede yazımı tamamlayacak. Meclis Başkanı Çiçek 15-16 Mayıs’ta liderlerle görüşerek anayasayı anlatacak. Yazım çalışmaları konusunda belli bir sure konulmamasına karşın, makul bir sürede yaz ortalarına doğru yazım çalışmasının bitirilmesi planlanıyor.

 

DANIŞMANLAR GÖREVE BAŞLADI

Yeni anayasa yazım sürecinde partilerin danışmanları ise şu isimler olacak: AK Parti Tarık Olcay, Dr Mehmet Ali Zengin, doktora öğrencisi Taylan Barın, MHP ise Prof. Hasan tunç, Mehmet Parsak, Kürşat Türker Ercan, BDP de Yusuf Uygar, Neslihan Yıldırım, Özgür Sevgi Gürel’i danışman olarak gösterdi. CHP’nin danışman listesinde Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, Prof. Dr.   Necmi Yüzbaşıoğlu, Prof. Dr.   İlter Turan, Fatma Betül Damar, Furkan Kararmaz bulunurken,  sosyolog ve psikolog da görevlendirileceği bildirildi.

 

VATANDAŞ GÖRÜŞÜ 40 BİNE YAKLAŞTI

YENİ anayasanın ilk etabında toplumun neredeyse tüm kesimlerine uluşan Meclis Komisyonuna, 40 bine yakın vatandaş görüşü, 165 üniversite, 78 il barosu, 60 siyasi parti, 18 belediye birliği, 17 meslek kuruluşu, 7 yüksek mahkeme, 7 kamu görevlileri sendikaları kuruluşu, 6 muhtarlar birliği dernekleri, 4 sendika üst kuruluşu, RTÜK, Vilayetler Hizmet Birliği, Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı ile e posta yoluyla yazışma yaptı. 14 bin 538 dernek, 4 binden fazla vakıf, 1700 radyo, 197 yerel televizyon ise e posta yoluyla yazı gönderildi.  Komisyona web sitesi üzerinden 17 bin 588 kişi görüş bildirdi. E posta yoluyla komisyona 934 kişi veya kuruluştan görüş geldi. Bu görüşler yaklaşık 15 bin 500 sayfadan oluştu.