BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, TBMM Başkanlığı'na sunduğu araştırma önergesinde, tarımsal üretimin kadınlar üzerindeki olumsuz etkilerinin incelenmesi ve önleminin alınmasını için meclis araştırması açılmasını, konuyla ilgili komisyon kurulmasını istedi.

Kaplan ayrıca, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'e yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde de kadın cinayetlerini gündeme getirdi.

TÜTÜN ÜRETİMİ VE KADIN İSTİHDAMI İLİŞKİSİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Türkiye’de tarımsal üretimin kadın istihdamı bağlamında iki bakımdan büyük önem taşıdığını söyleyen Kaplan, tarımsal üretimin kadınların başlıca istihdam alanı olagelmesinin ve kadın emeği yoğunluklu bir üretim süreci olmasına dikkati çekti.

Tütün üretiminin kadın istihdamının yoğunlaştığı ve kadın emeğine dayalı tarımsal üretime örnek oluşturduğu bir alan olduğunu söyleyen Kaplan, 2000’li yıllar boyunca tarımsal üretimin gerilemesine koşut olarak kadın istihdamının bu önemli alanında daralma olduğuna dikkati çekti.  

Kaplan, son on yıldır Türkiye’de kadınların istihdama katılımındaki düşüşün başlıca nedeninin de 'tarımsal istihdamın gerilemesi' olduğunu söyledi.

"TÜTÜN ÜRETİMİ AZALDIKÇA KADIN İŞSİZLİĞİ BÜYÜMEKTE"

Kaplan, 2002’de kabul edilen ve tütün sektörünü özelleştirmeyi, tütün için destekleme alımlarını giderek kaldırmayı amaçlayan ve Tekel'in varlıklarının satışına olanak sağlayan Tütün Yasası ile Türkiye’de tütün ekiminin büyük oranda gerilediğine dikkat çekerek, "Tütün üretimi azaldıkça kadın işsizliği büyümekte, büyük kentlere göç tek çare olarak belirmektedir. Türkiye’de kadın istihdamının erkek istihdamıyla karşılaştırılması, kadınlarla erkekler arasındaki toplumsal kaynaklara erişimdeki eşitsizliği açık bir biçimde ortaya koymaktadır" dedi.

ERKEKLERİN YÜZDE 62.7'Sİ, KADINLARIN YÜZDE 22'Sİ İSTİHDAMA KATILIYOR

Kaplan, erkeklerin istihdama katılımının yüzde 62.7, kadınların ise yüzde 22 olduğu bilgisini vererek, şunları ekledi:

"Gelişmiş batı ülkelerinde kadın nüfusunun yarısından fazlasının istihdam edildiği düşünüldüğünde, Türkiye’de kadın istihdamının karanlık resmi daha açık hale gelmektedir. Türkiye’de 100 kadından sadece 22’si istihdama katılmaktadır. 1990’lardan bu yana kadınların istihdama katılım oranı 12 puan gerilemiştir. 1990’da yüz kadından 34’ü istihdama katılırken, 2004’te 27’si istihdama katılmaktadır."

KIRDAN KENTE GÖÇTE KADININ İŞ SORUNU

Kaplan, kente göç etmek zorunda kalan nüfus içerisinde genç erkeklerin kadınlara oranla daha kolay iş bulabildiklerini; kadınların ise ya işsiz kalmakta olduğunu ya da olumsuz koşullarda çalışmak zorunda bırakıldıklarını belirtti.

KAPLAN KADIN CİNAYETLERİNİ DE ŞAHİN'E SORDU

Hasip Kaplan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'e yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde ise, kadın cinayetlerini gündeme getirdi.

Kadın cinayetlerinin ‘Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi’ yasasının yürürlüğe girmesinden sonra artış gösterdiğine dikkat çeken Kaplan, Bakan Şahin'e 2012 yılında kaç kadın cinayetinin meydana geldiğini sordu.

Kaplan ayrıca bakandan şu sorulara yanıt vermesini istedi:

"Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi yasası yürürlüğe girdiği tarihten bu yana kaç kadın cinayete kurban gitmiştir?

Yasa çıktıktan sonra Kadın cinayetlerinde artış olmuş mudur?

Kaç kadın korunma başvurusu yapmıştır? Koruma başvurusu yapıp öldürülen kaç kadın vardır?

Son dönemde artan kadın cinayetleriyle ilgili projeniz ya da stratejiniz var mıdır?

Sığınma evine yerleştirilen kaç kadın cinayete kurban gitmiştir?

Yaşanan kadın cinayetlerinin bölgelere göre dağılımı nedir?

İşlenen kadın cinayetlerinde kaçının faili yakalanmamıştır?" (anf'den derlenmiştir)