CHP Yüksekova ve Van il örgütleri ile CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun aralarında bulunduğu CHP'li heyet, 79 gün süren kuşatmanın ardından kısmi yasağın devam ettiği Hakkari’nin Yüksekova ilçesine gelerek, incelemelerde bulundu. 

Diyarbakır-Urfa karayolunun 30'uncu kilometresinde geçirdikleri kaza sonucunda 6 kişinin yaşamını yitirdiği Salar ailesinin yaşadığı Xureka köyüne giderek taziye ziyaretinde bulunan heyet, ardından Yüksekova’ya geçti. 

Yüksekova Belediyesi'ni ziyaret eden heyeti, belediye girişinde HDP milletvekilleri Selma Irmak, Lezgin Botan, Bedia Özgökçe ve Yüksekova Belediye Eşbaşkanı Adile Kozay karşıladı. Basına kapalı yapılan görüşmenin ardından CHP'li heyet belediyeden ayrılarak, devlet güvenlik güçleri tarafından yıkılan Cumhuriyet Mahallesi'ne geçti.

'AYNI MANZARAYI SUR'DA, CİZRE'DE GÖRDÜK'

Mahallede yurttaşların sorunlarını dinleyen CHP'li heyet ardından basın açıklaması yaptı. Heyet adına konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, mahallelerdeki yıkımın ve tahribatın çatışmalar sona erdikten sonra yapıldığını söyleyerek, "Arama tarama faaliyeti yapılmış yine bir şey olmamış. İşte bundan sonraki süreçte bütün mahalle çatışmaların olmadığı yerler de tamamen yakılıp ve yıkılmış. Bizim buna çatışmaların sonlandırılması faaliyeti dememiz mümkün değil. Aynı manzarayı Sur'da da gördük, Cizre'de de gördük. Bu bir konseptin soncudur. 1993'lü yıllarda Çillerin yürüttüğü bir konsept vardı, bu da Erdoğan'ın zulüm konseptidir" diye konuştu. 

'NE ERDOĞAN NE DE ERDOĞAN'IN 7 ÇEVRESİ TAMİR EDEMEYECEK'

Yurttaşlarda aidiyet duygusunun zayıfladığını kaydeden Tanrıkulu, şunları söyledi: "İnsanların kendi özel tarihlerinin, anılarının yok edilmesine kimse razı olmaz. Bizler de razı olmayız. Belki bu bina yeniden yapılacak ama burada yaşan yurttaşlarımızın aidiyet duygularındaki zayıflamayı ve yok oluşu ne Erdoğan ne de Erdoğan'ın 7 çevresi tamir edemeyecektir. Bu duyguları burada gördük görmeye devam edeceğiz. Ama benim açımdan şok edici bir tablo. Kameralardan çok şey gördük. En iyi kamere insanın kendi gözü ve hafızasıdır."

Açıklamanın ardından heyet çarşı merkezinde esnafı ziyaret etti.

Kaynak: DİHA