Hakkari'de incelemelerde bulunmak üzere Van'a gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP Van İl binasında basın toplantısı gerçekleştirdi.

Bölgede yaşanan sorunlar ve Van'da yaşanan depreme değinen Tanrıkulu, özelikle deprem sonrası kentte yapılan TOKİ konutlarında yolsuzlukla ilgili iddiaların olduğunu dile getirdi. Tanrıkulu, "Özelikle Van Valiliği ve AFAD ile ilgili yolsuzluk iddiaları var. Bu iddiaların somutlaşması durumunda ihale yasası kapsamında araştırıp, bunun hesabını soracağız" diye konuştu.

Tanrıkulu, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın hala tutuklu olmasına ve görevden uzaklaştırılmasına tepki göstererek, "Sayın Başbakan 2004 seçimlerinde elde edemediği başarıyı kendisine muhalif olan seçilmiş belediye başkanlarının tutuklanmasıyla elde etmek istiyor. Sadece belediye başkanlarını değil, belediye meclis üyelerinin, sivil toplum örgütü temsilcileri de tutuklanıyor. Yani Sayın Başbakan siyaseti teslim almaya çalışıyor "dedi.

"BU İNSANLAR BAŞBAKAN'IN TALİMATIYLA KATLEDİLDİLER"

28 Aralık 2011 tarihinde Uludere'de (Roboski) 34 kişinin katledildiği katliamı hatırlatan Tanrıkulu, "Bizim açımızdan Roboski, 34 kurşun olayıdır. Bu insanlar Başbakan'ın talimatıyla katledildiler" dedi.

"BAŞBAKAN DOKUNULMAZLIKLARIN KALDIRILMASINA CESARET EDEMEZ"

Son zamanlarda yaşanan tutuklama ve operasyonlara ilişkin de değerlendirmede bulunan Tanrıkulu, "Başbakan Türkiye'nin her tarafından operasyon talimatı veren hava kuvvetleri komutanına şeref madalyası verdi. Türkiye'de şuanda bu tür durumlardan kaynaklı olarak 46 bin kişi gözaltına alınmıştır. Şimdi ise dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik tartışmalar yaşanıyor. Ama Başbakan buna cesaret edemez" diye konuştu.

"VALİ YARDIMCISI DERHAL GÖREVDEN ALINMALI"

Van'da Namık Kemal İlköğretim Okulu'nda sınıf öğretmeni olan ve Konya'da erkek arkadaşı tarafından öldürülen Gülşah Aktürk'ün ölümünü de hatırlatan Tanrıkulu, şunları belirtti:

"Gülşah Aktürk'ün mahkemeye verdiği dilekçede, 'Vali Yardımcısı en kötü ihtimalle öleceğimi, ölümün hak olduğunu; kaçış olmadığını, hiç olmadı istifa edebileceğimi, yanımda biber gazı ile gezmem gerektiğini' yönündeki söylemlerini kabul etmemiz mümkün değildir. Bu konuşmanın esas alınıp vali yardımcısının derhal görevden alınması gerekiyor." (yuksekovahaber)