CHP Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu, Kürtlere dönük ırkçı saldırılara ilişkin “Kardeşiz’ deyip geçeceğimize, insan gibi yaşamalıyız ve yaşatmalıyız” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Dağlıca’daki saldırı sonrası Kürtlere dönük saldırılara ilişkin açıklama yayınladı. “Yaşamını kaybeden askerlerin öfkesi ve üzüntüsünün, tek derdi yaşam gailesi olan sıradan Kürtler olmamalıdır” diyen Tanrıkulu “Kardeşiz' deyip geçeceğimize, insan gibi yaşamalıyız ve yaşatmalıyız” çağrısı yaptı.

“ÖFKENİN KARŞILIĞI KÜRTLER OLMAMALI”       

Dağlıca’daki PKK saldırısında 16 askerin hayatını kaybetmesinin ardından HDP’nin 126 il ve ilçe örgütüne, mevsimlik tarım işçisi ve inşaat işçisi Kürtlere saldırılar yaşandı.

“Daha nice yıllar bu toplumun fertleri olarak yaşaması gereken gencecik insanlar yaşamını yitirdi. Hepimizim yüreği yandı” diyen Tanrıkulu açıklamasında şu satırlar öne çıktı:

“Ancak yaşamını kaybeden askerlerin öfkesi ve üzüntüsünün, Türkiye genelindeki karşılığı, çatışmayla, savaşla hiçbir ilgisi olmayan, tek derdi yaşam gailesi olan sıradan Kürtler olmamalıdır.”

“TERÖRE LANET” DİYE…  

“Teröre lanet’ diye, Kürt vatandaşlara saldırılar gerçekleştirildiği haberleri geliyor. Zaten çoğu savaş mağduru, çatışma ve gerginlik ortamlarının yarattığı kötü şartların mağdurları olduğu için, evlerini barklarını bırakıp Türkiye geneline yerleşen Kürtlerin, bugünkü şiddetle hiçbir alakası yoktur.

“Teröre karşı çıkmak’ için onlara zarar verilmesi, sadece şiddetin büyümesini sağlar. İnsanlığımızı, beraber yaşama arzu ve irademizi kaybedersek, şiddetin oyuncağı oluruz. Elde silah siyasi sonuç almaya kalkanların, ülkeyi yakan ateşten iktidar devşirmeye kalkanların ölümüne neden olduğu halk çocuğu askerlerin öcünü, ekmeğinin peşinde yurttaşlarımızdan almaya kalkmak olsa olsa içinde bulunduğumuz şiddet sarmalını daha da derinleştirir.”

“SİVİL HALK ŞİDDETİN MAĞDURU”       

“Türkiye’nin dört bir yanında ve bölgede yaşayan insanlar, sivil halk, şiddetin sadece mağdurudur. Yanlış siyasetlerin, politik yanlışların bedelini halk ödememelidir.

“Onun için, sivil halkı korumak, kollamak, devletin görevidir; devlet, vatandaşını korumak için var olmalıdır.”

“CİZRE'DE YAŞANANLAR DEHŞET VERİCİDİR”

“Bugünlerde, Cizre’de yaşananlar dehşet vericidir. Çocuğunun naaşını buzlukta saklamaya çalışan bir ülkede, birlik beraberlik ve kardeşlikten söz edebilmek de zordur.

“Aynı şekilde, Yüksekova’da naaşları açık arazide kalan askerleri, kimin teslim aldığının kavga konusu olması yazıktır, günahtır.

“Cenazelerinin yasını ortak tutacağına, cenazeleri üzerinden kavga eden bir toplum olmamalıyız. Hepimiz bu gidişatı durdurmayı, çılgın halde gözü dönmüş olanlara karşı kardeşliğimizi savunmayı, çocuklarımıza borçlu olduğumuzu aklımızda tutmak zorundayız.”

KARDEŞİZ DEMEKLE OLMUYOR”  

“Bir ortaklık varsa, o da ortak biçimde geleceğimizi kaybettiğimizdir; gençlerimizi, çocuklarımızı, geleceğimizi korumak için birbirimize toplum olarak sahip çıkmalı, şiddeti reddetmeliyiz.

“Hepimiz kardeşiz’ demekle olmuyor; kanlı bıçaklı kardeşler de var. ‘Kardeşiz’ deyip geçeceğimize, insan gibi yaşamalıyız ve yaşatmalıyız; bunu hep beraber yapmalıyız. Bu zor dönemeçte, her sorumluluğu almaya, bu ülkenin makul insanlarıyla omuz omuza vererek akan kanı durdurmaya hazırız, kararlıyız.” (Bianet)