BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin Suriye politikasıyla ilgili ciddi endişeler olduğunu belirterek, uzun süreden beri değişik ülkelerden gelen çete ve silahlı güçlerin Ceylanpınar üzerinden Suriye'nin Serekaniye ve Rasülayn kasabasına geçtikleri ve orada eylemlere karıştıklarını söyledi.

'BİNGÖL'DEN 60'A YAKIN GENÇ, DİYARBAKIR'DAN 9-10 GENÇ GÖTÜRÜLDÜ'

Diyarbakır'ın Hani ilçesinden 9-10 gencin bu çatışmalara götürüldüğü bilgisini aldıklarını kaydeden Tan, bunlardan 4-5'inin hafta içinde izinli olarak Hani'ye döndükleri, Suriye'de öldürülen birinin cenazesinin getirildiği, Bingöl'den 60'a yakın gencin de götürüldüğüne dair söylentiler olduğunu anlattı. Ailelerin ciddi şikayetleri olduğunu ifade eden Tan, şöyle konuştu:

'ZAZACA KONUŞAN GENÇLER ÜZERİNE CİDDİ BİR ÇALIŞMA SÖZ KONUSU'

"Giden gençlerin kimliğini gizli tutuyor ve sahte kimlikle gittiği söyleniyor. Hükümete çağrıda bulunuyoruz; böyle bir şey söz konusu mudur, değil midir? Bu olayların aslı nedir? Özellikle de Zazaca konuşan gençler üzerine ciddi bir çalışma söz konusudur. Bu gençler dini inançlarından, kısmen de kendilerine tanınan maddi imkanlarından dolayı bir şekilde devşirilip götürülmektedir. Hükümet bu konuda da sessizliğini sürdürmektedir. Hani'deki bir gencin ölümü ve Bingöl'de 5 gencin orada hayatını kaybettiği noktasında ailelerine ulaşan bilgiler, bu söylentileri ayyuka çıkarmış durumdadır. Doğrudur, yanlıştır, azdır, çoktur, ne kadar varsa bilgi verilmeli. Konunun ciddi şekilde tartışılmasını ve konuşulmasını istiyoruz. Gençlerimizin bir macera peşinde, dini inançları istismar edilerek hayatlarını kaybetmelerini istemiyoruz. Hükümet'e, Başbakan'a, İçişleri Bakanı ve bakanlara çağrımız, gelin bu konuyu, verdiğimiz araştırma önergesine olumlu oy vererek tartışalım, açıklığa kavuşturalım."

Tan, bir soru üzerine, İmralı'ya gidecek üçüncü heyet ile ilgili şu ana kadar kendilerine intikal eden bilgi olmadığını belirtti.

ÖCALAN'DAN SESLİ MESAJ KONUSU

Öcalan'ın 21 Mart'ta görüntülü ve sesli mesaj yayınlayacağına ilişkin bilgi olup olmadığı sorusuna karşılık Tan, "İnanın biz de sizlerden duyuyoruz. Birçok mevzu hakkında bir bilgimiz yok. Zaten böyle bir şey yalanlandı. Bunun ötesinde de bizim bilgimiz yok" karşılığını verdi.

'KANATLAR OPERASYONU YAPILIYOR'

İmralı tutanaklarının sızmasıyla ilgili soruya karşı Tan, gerekli değerlendirmelerin yapıldığını belirterek, "Türkiye'de tabiri caizse bir kanatlar operasyonu yaşanıyor. Bu işin çözümünü isteyenler var, istemeyenler var. İstemeyenler ellerinden gelen her türlü engellemeye başvuruyorlar. Şahsımla ilgili olan da odur. Bu sürecin aktörlerini yıpratma, zayıflatma, devre dışı bırakma ve itibarsızlaştırma yapılıyor. Biz de çağrıda bulunduk, elinizden geleni arkanıza koymayın, koyarsanız da koymazsanız da namertsiniz. Zaten siz namert oğlu namertsiniz. elinizden geleni yapın" diye konuştu.

'ANAYASA DEĞİŞMİYOR, YENİ BİR ANAYASA YAZILIYOR'

Tan "AK Parti, Anayasanın ilk üç maddesinin değiştirilmesini istiyor. BDP de istiyor mu?" sorusuna, Anayasanın değiştirilmesi değil yeni bir anayasa yapıldığını ifade etti. Tan, "Eski maddeleri cümle cümle yazacaksak zaten yeni bir anayasa olmaz. Anayasa; girişinden tutun en son maddesine kadar, sıraları ve konu başlıkları da dahil olmak üzere yeni bir formatla yazılıyor. İlk üç-beş madde gibi şeyler söz konusu değil. Komisyon'da bu kısımla ilgili mevzu henüz görüşülmedi. Siyasi partiler önerilerini Komisyon'a vermedi. Bu haber AK Parti'nin içinden çıktı. Sızdırılmış ya da elde edilmiş olabilir, tahmin veya öngörü olabilir. Tabii ki yeni şekilde yazılacak. Sanıyorum 1 hafta, 10 günde o noktaya geliriz" dedi.