Gezi Parkı olaylarının yıldönümünde Gezi Parkı'nda basın açıklaması yapmalarına izin verilmeyen Taksim Dayanışması üyeleri, 31 Mayıs'ta yaşananlarla ilgili basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "Bugün iktidarın inat ve şiddetle üzerini örtmeye çalıştığı taleplerimizin haklılığı toplum vicdanında yerini bulduğu gibi yüksek yargı önünde de bir kez daha kanıtlanmıştır" denildi.

Taksim Dayanışması üyeleri Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi'ne ilişkin İstanbul 1. İdare Mahkemesi'nin verdiği iptal kararının Danıştay 6. Dairesi tarafından onanması ile Gezi Parkı olaylarının yıldönümünde 31 Mayıs'ta yaşanan olayların değerlendirildiği bir basın açıklaması yaptı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği(TMMOB) İstanbul Mimarlar Odası'nın Karaköy'deki merkezindeki basın açıklamasını Taksim Dayanışması adına Çevre Etki Değerlendirme Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı ve Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Sekreteri Akif Burak Atlar birlikte yaptı.

GEZİ'NİN YILDÖNÜMÜNDE SIKIYÖNETİM

Akif Burak Atlar'ın okuduğu açıklamada Gezi Parkı olaylarının yıldönümünde yaşanan olaylarla ilgili olarak, 31 Mayıs günü Taksim ve Gezi Parkı çevresinde iktidar tarafından sıkıyönetim ilan edildiği belirtildi.

Açıklamada, "Son derece açık, şeffaf ve net talepler ile 'Meydandayız' diyen bizleri engellemek için kaskları, copları, ve TOMA'larıyla on binlerce polis ve kimlikleriyle amaçlarını bilmediğimiz binlerce üniformasız kolluk gücü meydanları, caddeleri, sokakları, parkları doldurmuş akıl almaz bir güç ve şiddet gösterisi sergilenmiştir. Tüm dünyanın gözü önünde yaşanan bu güç ve şiddet gösterisinin nedeni apaçık ortadadır. Daha aydınlık bir gelecekte ' Özgürlük ve Demokrasi Günü' olarak anılması gereken bir günde kaybettikleri canları anmaya ve demokratik taleplerini meydanlarda yeniden dillendirmeye çalışanlar karşılarından yine polis şiddeti ve keyfi gözaltılar bulmuştur. Sadece İstanbul'da 203 kişi gözaltına alınmış, 100'e yakın kişi yaralanmıştır" ifadelerine yer verildi.

DANIŞTAY'IN ONAMA KARARI

Öte yandan açıklamada Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi'ne ilişkin İstanbul 1. İdare Mahkemesi'nin verdiği iptal kararının Danıştay 6. Daire tarafından verilen onama kararının hafta başında kendilerine tebliğ edildiği belirtildi. Yargı kararlarının yerine getirilmesinin talep edilen açıklamada, "Bugün iktidarın ısrar, inat ve şiddetle üzerini örtmeye çalıştığı taleplerimizin haklılığı toplum vicdanında yerini bulduğu gibi yüksek yargı önünde de bir kez daha kanıtlanmıştır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Kültür ve Turizm olmak üzere İstanrinbul 1. İdare Mahkemesi'nin kararının gereklei gecikmeksizin yerine getirmesi gereken kamu idaresinin, artık hukuka aykırılığa bir an önce son vermesini talep ediyoruz. Bu hukuki kararın ardından, bir o kadar haklı ve meşru diğer taleplerin, hukuki ve vicdani sorumluluk gerektiren idari soruşturma, el çektirme ve yargılama taleplerimizin karşılık bulmasını bekliyoruz" ifadeleri kullanıldı.

YAPICI: NEREDEYSE BİR ORDUYLA KENTLERİ KAPATTILAR

Çevre Etki Değerlendirme Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı ise Gezi Parkı olaylarının yıldönümünde Gezi Parkı'nda hayatını kaybedenler için anma yapacaklarını ve taleplerini dile getirmek için basın açıklaması yapacaklarını belirterek, "Ancak neredeyse bir ordu ile kentleri kapattılar. İktidar bizim haklılığımızı, dayanışmamızı, halkın sokağa çıkmasını engelledi" dedi. Yapıcı konuşmasında bundan sonrada meydanlarda olmaya devam edeceklerini ifade etti.

Basın açıklamasının ardından Taksim Dayanışması üyeleri gazetecilere hafta başında kendilerine ulaşan Taksim Meydanı Yayalaştırma Projesi'ne ilişkin İstanbul 1. İdare Mahkemesi'nin verdiği iptal kararını onayan Danıştay 6. Dairesi'nin kararını paylaştı. (Taraf)