Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Küresel İklim Değişikliği Zirvesi yolculuğu öncesinde Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalar yaptı. Erdoğan "Türk rehinelerin kurtarılması için takas yapıldı mı" sorusuna, "Velev ki olsa dahi böyle bir takas olmuş olsa bile ben şuna bakarım: Benim 49 vatandaşımızın karşılığı hiçbir şeyle değişmez, hamdolsun ailelerine kavuştu diye düşünürüm," cevabını verdi.

'SİYASİ VE DİPLOMATİK PAZARLIK SÖZ KONUSU'

Erdoğan, serbest bırakılan IŞİD'in elindeki 49 rehineyle ilgili "Pazarlık yapıldı iddialarına yanıtınız ne olur efendim? Türkiye'nin bundan sonraki süreçte pozisyonu etkilenir mi?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Bu iddiayı ileri sürenler neyi kastediyorlar bilemem. Maddi pazarlık söz konusu değildir. Siyasi ve diplomatik bir pazarlık söz konusudur. Siyasi pazarlığın zaferidir. Bunların hepsi adım adım takip edilmiştir. Başkonsolosumuz Öztürk Bey bu konuda ayrı bir örnek teşkil etmiştir. Çok açık net söylüyorum alışılmış maddi bir pazarlık olmamıştır.

Bundan sonraki sürece yönelik Cidde'deki koalisyonda niçin böyle bir tavır takındık. İşte bu dün içindi. Bundan sonraki süreçte ayrı bir konu. Başbakanımızla görüştüm sizler çalışmanızı yapın döndükten sonra nasıl bir tavır alacağız. Değerli arkadaşlar operasyon denilince akla sadece tank, uçak gelmemeli. Bu operasyon başarıyla gerçekleşmiştir.

Tamamiyle çalışma millidir. Bölge ülkeleri arasında zaman zaman istihbari bilgiler paylaşılmaktadır. Bu operasyon tamamiyle millidir."

'TAKAS YAPILDI MI?', ERDOĞAN: 'VELEV Kİ OLDU'

Erdoğan açıklamaları sırasında "Türk rehinelerin kurtarılması için takas yapıldı mı" şeklindeki soruya şöyle yanıt verdi:

"Her şey milli. Bütün bu operasyonun her türlü başlıkları MİT’in maharetidir. Takas oldu mu olmadı mı hepsi. Takas oldu veya olmadı neticede 49 vatandaşımız geldi. Bizim bu 49 vatandaşımızı hiçbir şeyle değiştirmemiz mümkün değil. Velev ki olsa dahi böyle bir takas olmuş olsa bile ben şuna bakarım: Benim 49 vatandaşımızın karşılığı hiçbir şeyle değişmez, hamdolsun ailelerine kavuştu diye düşünürüm."